«Ανάχωμα» κατά της πώλησης των νέων F-16 στην Τουρκία ή αναβάθμισης του υφιστάμενου στόλου της συγκροτούν Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο.

Με δύο τροπολογίες αλλά και επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ξεκαθαρίζουν ότι δεν νοείται η Ουάσιγκτον να πουλά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια στον τουρκικό Τύπο

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπλη, Μανώλης Κωστίδης, είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το θέμα γράφοντας «Πανικός στο λόμπι για τα F-16».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια από «Έλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να εγκρίνει τη συμφωνία και της προκαλεί εντύπωση αυτή η προσπάθεια.

Επισημαίνεται ότι με την επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι γερουσιαστές ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά στην Τουρκία, αφού τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», επισημαίνουν.

Πηγή: newsbeast.gr