Η Ρωσία χρηματοδοτεί με χρήματα την Τουρκία για να δημιουργήσει πυρηνικό σταθμό με συνολικό προϋπολογισμό 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ο οποίος θα βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνει το bloomberg.com, η βασική χρηματοδότηση γίνεται από την Sberbank που είναι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα καθώς και από την ρωσική Sovcombank. Παρόλα αυτά, τα χρήματα στην τουρκική θυγατρική Akkuyu Nuclear JSC στέλνονται από την Rosatom Corp και μάλιστα σε δολάρια και όχι τουρκικές λίρες ή ρωσικά ρούβλια.

Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα η Rosatom Corp έστειλε στην Akkuyu Nuclear JSC έμβασμα 5 δισ. δολαρίων, ενώ μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας έχουν δρομολογηθεί άλλες δύο μεταφορές χρημάτων.

Σημειώνεται, πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2026. Η Rosatom, η οποία ελέγχει το 100% της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του 49% των μετοχών.

Επίσης, με βάση το δημοσίευμα, ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι η μεταφορά των χρημάτων αποτέλεσε ένα «ευχαριστώ» της Ρωσίας προς την Τουρκία για το ρόλο που διαδραμάτισε η δεύτερη στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: newsbeast.gr