Ερευνητές στο εξωτερικό πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη έρευνα, από την οποία έφτιαξαν ένα τεστ, ώστε οι άνθρωποι να ανακαλύψουν εάν έχουν δίδυμο αδερφό, άσχετα εάν χωρίστηκαν στη συνέχεια, ή εάν γεννήθηκε μόνο το ένα παιδί.

Ο Jeffrey Craig που είναι λέκτορας επιγενετικής και κυτταρικής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Deakin και αναπληρωτής διευθυντής της Twins Research Australia μίλησε στο bbc.com και ανέφερε ότι ο ίδιος δε συμμετείχε μεν στην έρευνα, όμως επειδή σχετίζεται επαγγελματικά με το θέμα, σχολίασε σε επιστημονικό επίπεδο τα ευρήματα των συναδέλφων του.

Όπως είπε, μια ομάδα ερευνητών βρήκε τρόπο, ώστε κάποιος να ανακαλύψει εάν ήταν κάποτε πανομοιότυπο δίδυμο, ανεξάρτητα από το αν το άλλο άτομο είναι ακόμα ζωντανό ή χάθηκε πριν γεννηθεί. Μάλιστα, η ακρίβεια της μεθόδου είναι περίπου 60-80%, σύμφωνα με τον Craig.

Δίδυμα έφηβα αγόρια με ακουστικά

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, οι επιστήμονες αρχικά ξεκίνησαν την έρευνα, ώστε να εντοπίσουν τους λόγους, που ο ανθρώπινος οργανισμός «δίνει σήμα» για να δημιουργούν πανομοιότυπα δίδυμα. Παρόλα αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι μπορεί αρκετά άτομα να γεννήθηκαν ή να ήταν να γεννηθούν ως πανομοιότυπα δίδυμα και να μην το ξέρουν.

Χαρακτηριστικά, οι πιθανότητες να ήταν κάποιος δίδυμος είναι μεγαλύτερες από ό,τι πολλοί φαντάζονται. Το ποσοστό των διδύμων μεταξύ των ζώντων γεννήσεων είναι μόνο περίπου 1,3%, ωστόσο, έως και το 12% όλων των εγκυμοσυνών με φυσικό τρόπο μπορεί να ξεκινήσουν ως δίδυμες κυήσεις.

Ταυτόχρονα, όσοι είναι αριστερόχειρες μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα, γιατί τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρα. Έτσι, ενώ το 9% του γενικού πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, το 15% των όμοιων διδύμων και το 12% των μη πανομοιότυπων διδύμων είναι αριστερόχειρες.

Γιατί «εξαφανίζεται» ο ένας δίδυμος

Δίδυμα μωρά αγόρια σε καθισματάκια

Με βάση το δημοσίευμα του BBC οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορες θεωρίες για τους λόγους που «εξαφανίζεται» ένα δίδυμο παιδί, κατά την διάρκεια της κύησης και μάλιστα μπορεί μερικές φορές να μην «υπάρχουν» στοιχεία, δηλαδή να εντοπίζεται αρκετά δύσκολα. Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν ένα δίδυμο εξαφανιστεί πριν από τις 12 εβδομάδες, είναι απίθανο η μητέρα να το γνωρίζει επειδή οι υπέρηχοι σπάνια γίνονται τόσο νωρίς.

«Μπορεί να συμβαίνει κάτι με ένα έμβρυο ή ίσως η μητέρα να μην έχει αρκετό χώρο», λέει η Nancy L Segal, καθηγήτρια ψυχολογίας που ειδικεύεται στις σπουδές δίδυμων στο California State University, Fullerton. «Η μήτρα σχεδιάστηκε για ένα μωρό, όχι για δύο. Θα μπορούσε απλώς να είναι μια διόρθωση για να διασφαλιστεί η υγεία του διδύμου που επιζεί», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, η Jenny van Dongen μία από τις ερευνήτριες που πραγματοποίησαν την έρευνα, σημείωσε ότι «σε ιατρικούς όρους, ονομάζεται “σύνδρομο των εξαφανισμένων διδύμων” επειδή σε ένα πρώιμο υπερηχογράφημα υπάρχουν δύο καρδιακοί παλμοί, αλλά αργότερα ο ένας από αυτούς φαίνεται να εξαφανίζεται». «Ωστόσο, όσες έχουν χάσει μια δίδυμη εγκυμοσύνη προτιμούν να την αποκαλούν θνησιγενή εγκυμοσύνη», αναφέρει στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ορατά υπολείμματα του άλλου δίδυμου. Ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως fetus papyraceus ή «έμβρυο από χάρτινη κούκλα» περιγράφει ένα μουμιοποιημένο έμβρυο που πέθανε πριν από την ηλικία των 10 εβδομάδων. Είναι πεπλατυσμένο μεταξύ των μεμβρανών του ζωντανού διδύμου και του τοιχώματος της μήτρας, ενώ εμφανίζεται σε 1 ανά 12.000 εγκυμοσύνες.

Ένα ακόμη πιο σπάνιο φαινόμενο ονομάζεται έμβρυο σε έμβρυο ή «παρασιτικό δίδυμο», όταν το ένα δίδυμο απορροφάται μέσα στο άλλο και τμήματα αυτού του διδύμου παραμένουν στο άλλο. Το έμβρυο σε έμβρυο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις 500.000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων και έχουν αναφερθεί μόνο 200 περιπτώσεις παγκοσμίως.

Το συμπέρασμα της μελέτης

Δίδυμα μωρά

Οι επιστήμονες που έκαναν την συγκεκριμένη πρωτότυπη μελέτη, ανέφεραν ότι το τεστ που δημιούργησαν για να ελέγξουν εάν κάποιος ήταν δίδυμος, χρειάζεται ακόμη δοκιμές, αλλά ενδέχεται να φέρει αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη, γιατί μερικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τους δίδυμους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα.

Επίσης, η Judith Hall, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όπου μελετά δίδυμα εδώ και 50 χρόνια και θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στη γενετική και την παιδιατρική, χαρακτήρισε την έρευνα σαν «μια ρομαντική ιδέα». «Ως επιστήμονας, παραμένω ανοιχτή στις αποδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχω δει», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Πηγή: newsbeast.gr