Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Ένωσης.

«Έχουμε μια μακρά ιστορία συνεργασίας μαζί, με βάση κοινές αξίες. Επομένως, χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε για άλλη μια φορά με έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ που δεν μας θεωρεί “εχθρό” ή πιστεύει ότι η ΕΕ έχει “συσταθεί για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προσθέτει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιό της για τη βελτίωση της συνεργασίας. Για να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, πρέπει να ξεκινήσουμε τον “κινητήρα”.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να επιστρέψουμε στον πραγματικό διάλογο, να καθιερώσουμε ξανά μια δέσμευση για τη χάραξη κοινών στρατηγικών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλοί ακόμη τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στην εξωτερική πολιτική: η Ρωσία και η ανατολική γειτονιά, η Λιβύη και η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τα Βαλκάνια και η Τουρκία/η Ανατολική Μεσόγειος» και συμπληρώνει ότι «ο κατάλογος είναι μακρύς, αυξάνεται και οι ανάγκες γίνονται επείγουσες».

«Ο κορονοϊός τόνισε περαιτέρω την ανάγκη να φροντίζουμε την ασφάλειά μας και να αντιμετωπίζουμε άλλες αδυναμίες, υπό τη σημαία της ενίσχυσης της στρατηγικής μας αυτονομίας» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: newsbeast.gr