Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε νέο άρθρο που έγραψε, αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις πιέσεις που ασκούνται στην Ρωσία, ώστε να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη, που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε άρθρο με τίτλο «Moscow will have to choose either butter or guns» (Η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει είτε το βούτυρο είτε τα όπλα), αναφέρει ότι δεν αξίζει να ελπίζει κανείς ότι οι κυρώσεις θα αλλάξουν τους στρατηγικούς υπολογισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο προσεχές μέλλον, επειδή δεν καθοδηγείται πρωτίστως από οικονομικούς λόγους. Ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου, η ρωσική ηγεσία θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ «κανονιών» και «βουτύρου», δηλαδή αν θα συνεχίσει τον πόλεμο ή θα επιλέξει να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο του λαού του.

Επίσης, επισημαίνει ότι η ΕΕ αποδεσμεύεται σταδιακά από την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία. «Μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 90% και μειώνουμε ταχέως τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτές οι αποφάσεις μας απελευθερώνουν σταδιακά από μια εξάρτηση που για καιρό εμπόδιζε τις πολιτικές μας επιλογές απέναντι στην επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν». Ο Μπορέλ γράφει ότι ο Πούτιν «πιθανώς πίστευε ότι η Ευρώπη δεν θα τολμούσε να προχωρήσει σε κυρώσεις λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης» και παραδέχεται ότι «η τόσο γρήγορη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια δημιουργεί επίσης σοβαρές δυσκολίες για πολλές χώρες της ΕΕ και για αρκετούς οικονομικούς τομείς».

Ακόμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, γράφει ότι «κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν αν αυτές οι κυρώσεις έχουν πραγματικά αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία». «Η απλή απάντηση είναι ναι. Παρόλο που η Ρωσία εξάγει πολλές πρώτες ύλες, δεν έχει επίσης άλλη επιλογή από το να εισάγει πολλά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που δεν κατασκευάζει. Για όλες τις προηγμένες τεχνολογίες, εξαρτάται κατά 45% από την Ευρώπη και κατά 21% από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με μόλις 11% από την Κίνα».

Ο Μπορέλ επισημαίνει επίσης ότι οι κυρώσεις περιορίζουν και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, ιδιαίτερα την κατασκευή όπλων υψηλής ακριβείας. «Στον στρατιωτικό τομέα, ο οποίος είναι κρίσιμος στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει πυραύλους ακριβείας όπως ο Iskander ή ο KH 101. Σχεδόν όλοι οι ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν επίσης αποφασίσει να αποσυρθούν από τη Ρωσία και τα λίγα αυτοκίνητα που παράγονται από Ρώσους κατασκευαστές θα πωλούνται χωρίς αερόσακους ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων».

Πηγή: newsbeast.gr