Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που αγωνίζεται για την πολιτική επιβίωσή του, όπως γράφει το Reuters, προχώρησε σε έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βουλευτές των Συντηρητικών μετά το σκάνδαλο «partygate» που έλαβε διαστάσεις την τελευταία περίοδο.

Οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν κανένα από τα «πρωτοκλασάτα υπουργεία». Ειδικότερα, αφού διόρισε νέους συμβούλους στην ομάδα της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον άλλαξε και τους υπεύθυνους κομματικής πειθαρχίας ώστε να διασφαλίσει ότι οι βουλευτές θα στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Ο Μαρκ Σπένσερ, που ήταν επικεφαλής τους, αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Κρις Χίτον-Χάρις, στενό σύμμαχο του πρωθυπουργού ο οποίος τον στήριξε σθεναρά όταν αποκαλύφθηκε ότι γίνονταν πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω της πανδημίας, ενώ η χώρα ήταν σε lockdown. Ο Σπένσερ αναλαμβάνει επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, στη θέση του Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε υπουργός ευκαιριών μετά το Brexit και αρμόδιος για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Ο Μάικλ Έλις διορίστηκε υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, αλλά θα διατηρήσει και τα καθήκοντά του ως Γενικός Ταμίας, από τα οποία είναι αρμόδιος για τις πληρωμές μισθών, συμβάσεων, αποζημιώσεων και άλλων υπηρεσιών, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Boris Johnson-Μπόρις Τζόνσον

«Σήμα» Τζόνσον για εστίαση του κυβερνητικού έργου στις προτεραιότητες της κοινωνίας

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους κορυφαίους υπουργούς του να συνεχίσουν το έργο τους και να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ανταποκριθεί η κυβέρνηση «στις προτεραιότητες των πολιτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκαν τέσσερις στενοί συνεργάτες του Τζόνσον. Νέος προσωπάρχης του ανέλαβε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ενώ το Σαββατοκύριακο είχε διορίσει τον Γκούτο Χάρι νέο διευθυντή επικοινωνιών της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές, καθώς και οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξακολουθούν, πάντως, να ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι ψεύδεται και ότι παραπλανά το κοινοβούλιο, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.

Πηγή: newsbeast.gr