Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά χθες να απαγορεύσει τα τουφέκια. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στην «Εθνική ετήσια αγρύπνια για όλα τα θύματα βίας με πυροβόλα όπλα» στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει από το 1994 ως το 2004 τα ημιαυτόματα όπλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Δούλεψε, σημαντικός αριθμός ζωών σώθηκαν».

«Μπορούμε να το ξανακάνουμε», τόνισε ο 80χρονος Μπάιντεν και επισήμανε ότι και ο ίδιος έχει γνωρίσει το πένθος: τον θάνατο της πρώτης του συζύγου και της κόρης του τον Δεκέμβριο του 1972 και στη συνέχεια τον θάνατο του μεγάλου γιου του Μπο τον Μάιο του 2015. Περιέγραψε, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, την αίσθηση «μιας μαύρης τρύπας στο στήθος».

Αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του στους γονείς και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και στους επιζώντες, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντιδράσεις για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται στις ΗΠΑ επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε διάφορους δημόσιους χώρους, από σχολεία ως χώρους λατρείας και σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive, περισσότερα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών – στα οποία έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις άνθρωπο- έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους στις ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών και το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νομοθεσία που θα περιορίζει πραγματικά την οπλοκατοχή, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Είκοσι έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 παιδιά ηλικίας 6 με 7 ετών, σκοτώθηκαν στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου 2012.

Πηγή: newsbeast.gr