Διαδηλωτές που στηρίζουν τους στρατιωτικούς οι οποίοι στασίασαν σε πολλά στρατόπεδα της Μπουρκίνα Φάσο πυρπόλησαν σήμερα (23/1) την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε το ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Λαϊκό Κίνημα για την Πρόοδο (MPP), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόσοψη του κτιρίου υπέστη επίσης ζημιές από τους διαδηλωτές, οι οποίοι σκορπίστηκαν όταν αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον τους.

Οι στρατιωτικοί ζητούν την «αντικατάσταση» των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Οι στρατιωτικοί που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε πολλά στρατόπεδα στην Μπουρκίνα Φάσο, ζητούν την «αντικατάσταση» των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων καθώς και να τους παρασχεθούν «επαρκή μέσα» για να αντιμετωπίσουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που εξαπολύουν επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλουμε μέσα κατάλληλα για τη μάχη» κατά των τζιχαντιστών και «αποτελεσματικές δυνάμεις» καθώς επίσης και την «αντικατάσταση» των πλέον υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αναφέρεται σε αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα που στάλθηκε ανώνυμα από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζάνα της Ουαγκαντούγκου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Νωρίτερα, επί πολλές ώρες, ακούγονταν πυρά από αυτό το στρατόπεδο και από διάφορα άλλα σε όλη τη χώρα.

Ο στρατιωτικός που μιλάει στο μήνυμα ζητάει επίσης να εκπαιδευτεί το προσωπικό για να αντιμετωπίζει με επάρκεια την απειλή των τζιχαντιστών και να συγκροτηθούν «μόνιμες» στρατιωτικές μονάδες που «θα σταλούν το μέτωπο». Μιλάει εξάλλου για αύξηση των πριμ που παίρνουν οι στρατιωτικοί και ζητάει να χορηγείται βοήθεια στους τραυματίες από τις επιθέσεις και τις μάχες με τους τζιχαντιστές καθώς και στις οικογένειες των νεκρών.

Δεν γίνεται λόγος για παραίτηση του προέδρου Ροκ Κριστιάν Καμπορέ

Στο μήνυμα δεν γίνεται καθόλου λόγος για παραίτηση του προέδρου Ροκ Κριστιάν Καμπορέ, που κατηγορείται από πολλούς πολίτες για «ανικανότητα» να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κάποια στρατόπεδα της χώρας, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός είχε καταλάβει την εξουσία.

Πηγή: newsbeast.gr