Συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο στρατός. Συγκεκριμένα, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, ενώ τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση, μια στρατιωτική δύναμη έπεσε σε ενέδρα κατά την επιστροφή της από την Τζιμπό, όπου συνόδευε οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της αποκλεισμένης από τους τζιχαντιστές πόλης. Δέχθηκε βομβιστική επίθεση στον οδικό άξονα Μπουρζάνγκα-Κονγκούσι, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιώτες να βρουν τον θάνατο.

Την ίδια ημέρα, ένοπλοι εισέβαλαν στην πόλη Φαλανγκούτου (βορειοανατολικά) και «τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν» κατά την επίθεση, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Οι τζιχαντιστές επέστρεψαν με ενισχύσεις το Σάββατο και επιτέθηκαν σε μέλη της πολιτοφυλακής VDP (Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας) που οργανώνονταν για να διασφαλίσουν τον έλεγχο της περιοχής», εξήγησε ένας πρώην εκλεγμένος αξιωματούχος της Φαλανγκούτου στο AFP χωρίς να αναφερθεί στον απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.

Από το 2015 η Μπουρκίνα Φάσο πλήττεται ολοένα και συχνότερα από επιθέσεις τζιχαντιστών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν υποχρεώσει σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι επιθέσεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου μεταβατικός πρόεδρος από το συνταγματικό συμβούλιο, ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου που ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, έχει δηλώσει πως στόχος του είναι «η ανάκτηση των εδαφών τα οποία έχουν καταλάβει ορδές τρομοκρατών».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τραορέ, περισσότεροι από 90.000 εθελοντές παρουσιάστηκαν για να ενταχθούν στην πολιτοφυλακή VDP προκειμένου να ενισχύσουν τον αγώνα του στρατού εναντίον των τζιχαντιστών.

Πηγή: newsbeast.gr