Να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας τις «επόμενες εβδομάδες» θα εξουσιοδοτήσουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ οι ηγέτες των κρατών  μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία», αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο είδε σήμερα το Reuters, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πιέσουν τη Βρετανία σήμερα για παραχωρήσεις στις προβληματικές συνομιλίες για το Brexit, λέγοντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισεκ. ευρώ εάν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα της αλιείας, του ισότιμου ανταγωνισμού και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.

Μήνες συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών έχουν περιορίσει τις διαφορές σε θέματα από την ενέργεια έως την πρόνοια για το 2021 όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Ωστόσο, τα τρία πλέον επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει οριστεί για το τέλος του έτους για μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

«Σημειώνουμε καλή πρόοδο αλλά το ‘καλή’ δεν επαρκεί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ ερωτηθείς εάν οι δύο πλευρές κοντεύουν σε μια συμφωνία. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία».

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εντείνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για απότομο χωρισμό στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία εγκαίρως για το εμπόριο με τη Βρετανία χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις.

Ωστόσο, θέλοντας να αποφύγει να θεωρηθεί υπεύθυνη, η ένωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για όσο χρειαστεί, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που θα σηκωθεί από το τραπέζι».

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για την επικύρωσή της από το ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεσαν χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να σημειωθεί πρόοδος. Ο Τζόνσον λέει ότι θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες μετά τη σύνοδο της ΕΕ. Ο διαπραγματευτής του Ντέιβιντ Φροστ θα τον συμβουλεύσει να συνεχίσει να επιμένει, δήλωσε πηγή.

Με την αλιεία να είναι σημαντικό θέμα για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιδείξει σκληρή στάση σήμερα. Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αφήσει το ζήτημα αυτό για το τέλος και μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μαζί με θέματα όπως οι ενεργειακοί δεσμοί ή οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπου το Λονδίνο έχει ασθενέστερη διαπραγματευτική στάση σε σχέση με τα δικαιώματα για την αλιεία.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης στο θέμα των εγγυήσεων για κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. Εάν και οι δύο πλευρές ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, μπορούν να έχουν συναλλαγές χωρίς φραγμούς. Αλλά η Βρετανία θέλει να μπορεί να ρυθμίζει τις δικές της επιδοτήσεις στις εταιρίες ελεύθερα στο μέλλον, ενώ η ΕΕ θέλει να οριστούν κοινές αρχές. Διαφορετικά, όπως λέει η ΕΕ, η Βρετανία δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην ενιαία αγορά του μπλοκ των 450 εκατ. ανθρώπων, καθώς μπορεί να προσφέρει προϊόντα προς πώληση σε τεχνητά χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα της παραγωγής τους με χαμηλότερες προδιαγραφές.

«Είναι σαν ένα από τα παιδιά σου να μην θέλει να φάει τα λαχανικά του», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην απροθυμία της Βρετανίας να αποδεχθεί τη θέση της ΕΕ. «Και τι κάνεις; Το ταΐζεις με το ζόρι ή προσπαθείς να τα ανακατέψεις με κάτι άλλο;».

Πηγή: newsbeast.gr