Χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια πραξικοπήματος, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με εμφύλιο πόλεμο.

Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 50 θύματα μεταξύ των αμάχων.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος βρίσκονται εγκλωβισμένοι και 70 περίπου Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατευτούν από τη φρίκη του εμφύλιου πολέμου, τη στιγμή που δύο Έλληνες τραυματίστηκαν χθες, Σάββατο, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Έλληνες του Σουδάν μεταφέρουν μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 τις τραγικές καταστάσεις τις οποίες βιώνουν.

«Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι γιατί οι πυροβολισμοί πέφτουν και από μπροστά και από πίσω μας» λέει ο κύριος Νίκος, ο οποίος ψώνιζε στο σουπερμάρκετ, την ώρα που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν.

«Γινόταν χαλασμός, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε το βράδυ, το σπίτι σειόταν. Ήμουν στο σουπερμάρκετ την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας. Τα αφήσαμε όλα, βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Τώρα είμαι εγκλωβισμένος στο σπίτι του φίλου μου, όμως το σπίτι είναι δίπλα στο σημείο που γίνεται όλη η ιστορία» συμπληρώνει ο κ. Νίκος.

Την ίδια στιγμή, ένας από τους Έλληνες που συνέδραμαν στην διακομιδή των δύο τραυματιών συμπατριωτών του στο νοσοκομείο, περιγράφει καρέ – καρέ τη σκηνή. «Χτυπήθηκαν χαμηλά στα πόδια. Το ένα τραύμα στο πόδι είναι αρκετά σοβαρό, αλλά διαχειρίσιμο. Είναι και οι δύο στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια και των Σουδανών καταφέραμε και τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει.

«Καθόμαστε στο πάτωμα, μακριά από παράθυρα, για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε αδέσποτες σφαίρες μπορεί να περάσουν» καταλήγει.

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα»

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα» δήλωσε από την πλευρά του στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Όπως αναφέρει ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης

Πηγή: newsbeast.gr