Σαν σήμερα το 1913 έλαβε χώρα η ναυμαχία της Λήμνου (με το παλαιό ημερολόγιο) όπου το ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό κατήγαγε συντριπτική νίκη κατά του οθωμανικού στόλου στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου και με αφορμή την επέτειο αυτή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ότι η ναυμαχία αυτή «σταθεροποίησε την κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και ανάγκασε τον τουρκικό να μην τολμήσει μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων».

«Η στρατιωτική ευφυΐα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη να αντιληφθεί τον τουρκικό αντιπερισπασμό και να καθοδηγήσει τον ελληνικό στόλο, με πρωταγωνιστή το θρυλικό θωρηκτό “Αβέρωφ”, οδήγησε σε περήφανη νίκη», προσθέτει, στην ανάρτησή του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου απελευθέρωσαν τα νησιά και τα ύδατα του βορειανατολικού Αιγαίου, στερέωσαν οριστικά και αμετάκλητα τη θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και συνέβαλαν στο θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.

«Η Πολιτεία, συλλογιζόμενη το χρέος της, ισχυροποιεί το Πολεμικό μας Ναυτικό με την απόκτηση νέων υπερσύγχρονων μονάδων επιφανείας και την αναβάθμιση των παλαιοτέρων, ώστε η ναυτική παράδοση των “Ξύλινων Τειχών” να συνεχίσει την αδιαφιλονίκητη θαλάσσια ελληνική κυριαρχία», συνεχίζει ο ίδιος.

Και καταλήγει: «Τα γενναία επιτελεία και πληρώματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, κόντρα σε αλλαζονικές και επιθετικές ανιστόρητες ρητορικές, ακολουθούν πάντα πιστά την προτροπή του ναυάρχου Κουντουριώτη …διά την αγαπημένη Πατρίδα φανήτε λέοντες».

Σαν σήμερα τιμούμε την περήφανη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού στην ναυμαχία της Λήμνου, η οποία σταθεροποίησε την…

Posted by Nikos Hardalias B on Wednesday, January 5, 2022

Πηγή: newsbeast.gr