Η ουκρανική αντεπίθεση είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής ο στρατός της Ουκρανίας έχει ανακαταλάβει ορισμένα εδάφη, με την Ρωσία να επιβεβαιώνει την υποχώρηση των δυνάμεων της, κάτι που φαίνεται και σε σχετικούς χάρτες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε χάρτη που δείχνει μια σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας της νότιας Ουκρανίας.

Αυτός ο χάρτης, σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ενώ ο ουκρανικός στρατός ηγείται μιας αντεπίθεσης σε αυτήν την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο χάρτης που εμφανίζει την περιφέρεια του Χαρκόβου, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, την τελευταία περιοχή της περιφέρειας που ελέγχουν ακόμη. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και εκεί από μια ουκρανική αντεπίθεση που διεξήχθη για αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός δεν ανακοίνωσε αποχώρηση, ούτε σχολίασε αυτή την ορατή στρατιωτική υποχώρηση που εμφανίζεται στους χάρτες.

Ήδη στις 11 Σεπτεμβρίου, η μετάδοση εικόνων στρατιωτικών χαρτών στην ενημέρωση του ρωσικού στρατού είχε επιβεβαιώσει την έκταση της ρωσικής υποχώρησης στην περιοχή του Χαρκόβου.

Με ανοιχτό κίτρινο τα εδάφη που μόλις κατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, με ροζ χρώμα τα εδάφη με λιγοστή παρουσία ρωσικών δυνάμεων

Πηγή: newsbeast.gr