Με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για νομοθέτημα με έντονο κοινωνικό πρόσημο που επιδιώκει την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει με ημίμετρα να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι”».

Ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε «πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση» τη στάση των κομμάτων σε ένα «κατεξοχήν κοινωνικού νομοσχεδίου» και κυρίως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου και μίλησε για αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδοντάς τες στην προσπάθειά της να αποδομήσει τις ευνοϊκές διατάξεις για το μεγάλο μέρος των δικαιούχων ευπαθών ομάδων και κυρίως των νέων.

«Στηρίζουμε 137.000 συμπολίτες μας – κυρίως νέους και ευάλωτους – με δράσεις που εμπνέονται από τις επιτυχημένες πρακτικές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, με χαμηλότοκα δάνεια (άτοκα για τρίτεκνους και πολύτεκνους), με επιτόκιο που διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο των κανονικών επιτοκίων της αγοράς, με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με στοχευμένα προγράμματα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και με χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών ώστε να τις ανακαινίσουν και να τις διαθέσουν προς ενοικίαση αντί να παραμένουν κενές», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθύνθηκε δε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εμείς χορηγούμε άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, εσείς μιλάτε για μέγγενη κόκκινων δανείων. Από τη μια λέτε ότι είναι νομοσχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα, από την άλλη ότι οι ωφελούμενοι είναι λίγοι και παίρνουν ψίχουλα. Ποιο από τα δυο ισχύει; Εμείς αξιοποιούμε την λιμνάζουσα περιουσία του Δημοσίου με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης – και στην σοσιαλιστική Ισπανία -, εσείς μιλάτε για εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων. Από το άγχος σας να ασκήσετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πέφτετε σε αντιφάσεις».

Επίσης, διέβλεψε αμηχανία και ενόχληση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είπε χαρακτηριστικά: «Η αμηχανία σας έναντι όλων αυτών των θετικών δράσεων οφείλεται στο ότι σας χαλούν το αφήγημα για το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Σας ενοχλεί ότι παραλάβαμε από εσάς την ανεργία στο 17,5% και τη μειώσαμε στο 11,6%. Σας ενοχλεί ότι επί των ημερών σας ο ΟΑΕΔ δημιουργούσε 10.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και εμείς πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε 68.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σας ενοχλεί ότι με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τα ΚΕΠΑ έπαψαν να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Σας ενοχλεί ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 και ότι πολύ σύντομα σε 61 Δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σας ενοχλεί ότι αυξήσαμε την άδεια μητρότητας. Σας ενοχλεί τέλος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων… Ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και την πρωτοβουλία Food Pass. Με όλα αυτά, να μην παραπονιέστε όμως για τις δημοσκοπήσεις τώρα και τα αποτελέσματα των εκλογών αργότερα. Απέναντι στον φανατισμό και τα μεγάλα λόγια, εμείς μιλάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Εσείς μείνετε με τα συνθήματα, εμείς κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές δράσεις του Προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο αφορά:

  • Άτοκα/Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών.
  • Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα 1.000 σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» στο τέλος του έτους.
  • Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Προβλέπεται επίσης ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.
  • Διάθεση κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.
  • Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας.
  • Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια.

Πηγή: newsbeast.gr