Η Γαλλία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βρετανία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής στάσης για το ζήτημα ενός πιθανού διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο με αφορμή την υπόθεση της κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί έπειτα από καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της, θα πρέπει να διερευνηθεί.

«Η Γαλλία δεν θα το κάνει (…) αλλά θα στείλουμε σαφή μηνύματα στο πολιτικό επίπεδο» διαβεβαίωσε ο Μπλανκέ προσθέτοντας ότι δεν θα παρευρεθεί ο ίδιος στους Αγώνες τον Φεβρουάριο, αλλά η υπουργός Αθλητισμού της χώρας Ροξάνα Μαρατσινεάνου μαζί με την υφυπουργό ΑΜΕΑ Σοφί Κλουζέλ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο Γάλλος υπουργός είπε: «Ο αθλητισμός είναι ένας κόσμος από μόνος του, ο οποίος πρέπει να προστατευθεί από την πολιτική ανάμειξη, διαφορετικά…μπορεί να καταλήξουμε καταστρέφοντας τη διοργάνωση» και χαρακτήρισε καταδικαστέες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η θέση του Μπλανκέ διαφέρει ωστόσο από εκείνη του γάλλου ΥΠΕΞ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Παρίσι τόνισε την αναγκαιότητα για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Είμαστε υπέρ μιας κοινής στάσης, την οποίας θα εξετάσουμε συνολικά στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών ή της μεθεπόμενης…» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. «Όταν μια γυναίκα εξαπολύει μια τέτοια μομφή, πρέπει αυτή να ακουστεί σε ένα διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να διερευνήσουμε την υπόθεση και να καταλήξουμε σε μια κοινή απάντηση» είπε από την πλευρά της η Μπέρμποκ.

Ήδη η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα συντονιστεί με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πάρει αποφάσεις.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή την εβδομάδα ότι στους Αγώνες δεν θα παρεβρεθούν αξιωματούχοι των κυβερνήσεών τους προκειμένου να στείλουν στην Κίνα ένα μήνυμα λόγω της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυστραλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα για τις «λανθασμένες ενέργειές» τους. «Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα των Ολυμπιακών για πολιτική χειραγώγηση. Θα πληρώσουν το τίμημα των λανθασμένων ενέργειών τους» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν.

Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ την Δευτέρα εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα έπειτα από συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Πηγή: newsbeast.gr