Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, της οποίας το κρούσμα ντόπινγκ συγκλόνισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είχε τρία φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων στο δείγμα που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Εκτός από τη θετική δοκιμή για το απαγορευμένο φάρμακο τριμεταζιδίνη (για τη στηθάγχη), το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το εργαστήριο της Στοκχόλμης, που ανέλυσε δείγμα της Βαλίεβα, βρήκε επίσης στοιχεία από δύο άλλα φάρμακα καρδιάς που δεν είναι στην λίστα των απαγορευμένων ουσιών: hypoxen και L-Carnitine.

Οι New York Times επικαλέστηκαν έγγραφα που κατατέθηκαν στην πρόσφατη ακρόαση της Βαλίεβα και επιβεβαιώθηκαν από άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτή.

«Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μια που δεν επιτρέπεται», δήλωσε στην έκθεση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τράβις Τάιγκαρτ.

Ο Τάιγκαρντ πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».

Να υπενθυμίσουμε ότι η η υπερασπιστική γραμμή της Καμίλα Βαλίεβα, της νεαρής Ρωσίδας πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ επικαλείται την κατά λάθος λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος, το οποίο έχει συνταγογραφηθεί στον… παππού της.

Το CAS της επέτρεψε να αγωνιστεί στο σύντομο ατομικό αφού αποφάσισε πως με βάση τη μικρή ηλικία της η Ρωσίδα αθλήτρια είναι «προστατευμένο άτομο» και εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Η προσπάθειά της που ήταν -και αυτή- εντυπωσιακή, είχε σαν αποτέλεσμα η 15χρονη να πάρει την 1η θέση με βαθμολογία 82,16.

Η ΔΟΕ, πάντως, επιμένει στην απόφασή της να μην απονείμει το χρυσό μετάλλιο στη Βαλίεβα, η οποία περιμένει για να δει αν αυτό θα αλλάξει ή όχι.

Πηγή: newsbeast.gr