Ξύλο έπεσε χθες στη Βουλή στη Χιλή όταν ο ακροδεξιός βουλευτής Γκονσάλο δε λα Καρέρα έριξε μπουνιά στο δεξί μάτι του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξις Σεπούλβεδα, του Ριζοσπαστικού Κόμματος κατά την ώρα της συνεδρίασης του Κογκρέσου στη Βαλπαραΐσο.

Η συμπλοκή αυξάνει την ένταση στη χώρα τέσσερις ημέρες πριν δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του σχεδίου του νέου Συντάγματος, που θα αντικαταστήσει εάν εγκριθεί το ισχύον, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Χιλή καλούνται στις κάλπες την Κυριακή, με τη συμμετοχή στη διαδικασία να είναι υποχρεωτική. Αν το προτεινόμενο κείμενο απορριφθεί, το σημερινό -αρκετές διατάξεις του έχουν τροποποιηθεί στο πλαίσιο των περίπου δέκα αναθεωρητικών διαδικασιών μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- θα παραμείνει σε ισχύ.

«Είδα συνάδελφο να υφίσταται φραστική επίθεση (από τον Γκονσάλο δε λα Καρέρα), βρήκα πως αυτό δεν ήταν πρέπον και ζήτησα από τον βουλευτή αυτόν να μην είναι τόσο επιθετικός, κάτι στο οποίο αντέδρασε βίαια», είπε ο κ. Σεπούλβεδα στον Τύπο, προσθέτοντας πως δέχθηκε «μια γροθιά και μερικές κλωτσιές».

Από την πλευρά του ο Καρέρα παραδέχθηκε ότι επιτέθηκε στον κ. Σεπούλβεδα, αλλά υποστήριξε πως ο κοινοβουλευτικός της κεντροαριστεράς του επιτέθηκε πρώτος, τον χτύπησε «με το στήθος του» με αποτέλεσμα «εγώ να αμυνθώ» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ο βουλευτής της άκρας δεξιάς εναντιώνεται στο σχέδιο Συντάγματος που προτείνεται στη Χιλή. Τα πεπραγμένα του αποκηρύχτηκαν από συναδέλφους του, κατόπιν καταγγέλθηκε στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και αποκλείστηκε από τα έδρανα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το σκάνδαλο στο Κογκρέσο καταγράφεται με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο συγκρούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγο υποστηρικτές και πολέμιοι του νέου Συντάγματος με τουλάχιστον έναν τραυματία.

Πηγή: newsbeast.gr