Ο ιστότοπος CitizenNews του Χονγκ Κονγκ είναι ο τρίτος που σταματά τη λειτουργία του εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Αντίστοιχη απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του είχε πάρει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο φιλοδημοκρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stand News.

Το Stand News ανακοίνωσε ότι κλείνει μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του στις 29 Δεκεμβρίου και αφού οι Αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και συνέλαβαν δημοσιογράφους και στελέχη του με την κατηγορία της «δημοσίευση κειμένων που υποκινούν σε εξέγερση».

Το CitizenNews, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων και ο οποίος χρηματοδοτούνταν από τους αναγνώστες, αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακά μέσα του Χονγκ Κονγκ, με περισσότερους από 800.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανακοίνωσε ότι κλείνει χθες Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι ο ιστότοπος θα πάψει να ανεβάζει ειδήσεις από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Σήμερα, τελευταία ημέρα που λειτουργεί το CitizenNews, οι δημοσιογράφοι εξήγησαν ότι η απόφασή τους ελήφθη μετά την επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα στο Stand News.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην παραβιάσουμε κανέναν νόμο, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στην εργασία μας» δήλωσε ο Κρις Γιεούνγκ συνιδρυτής του CitizenNews και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ. «Οι δημοσιογράφοι είναι και αυτοί άνθρωποι που έχουν οικογένειες και φίλους» πρόσθεσε.

Ο Γιεούνγκ εξήγησε ότι η αστυνομία δεν επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους του Μέσου, αλλά ότι αυτοί αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του ιστότοπου εξαιτίας των όσων συνέβησαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Τον Ιούνιο έκλεισε η φιλοδημοκρατική εφημερίδα Apple Daily -του πλέον φυλακισμένου μεγιστάνα Τζίμι Λάι- αφού οι αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά της στοιχεία και συνέλαβαν τους επικεφαλής της.

Το Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρούνταν για καιρό, εξαιτίας της αυτονομίας της από την Κίνα, προπύργιο της ελευθερίας του Τύπου στην Ασία και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν δημιουργήσει εκεί τις περιφερειακές τους έδρες. Όμως το κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων του 2019. Εξάλλου το 2020 το Πεκίνο επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ έναν δρακόντειο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος έχει αναχθεί στο βασικό εργαλείο φίμωσης οποιασδήποτε φωνής αντιπολίτευσης.

Πηγή: newsbeast.gr