Παρέλυσε πλήρως σήμερα το μετρό του Λονδίνου μετά την έκκληση πολλών συνδικάτων για απεργία κατά της μείωσης του κόστους στην εταιρεία διαχείρισης των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, την Transport for London (TfL). Οι περισσότερες γραμμές ήταν ακινητοποιημένες και κάποιες λειτουργούσαν με πολύ περιορισμένη εξυπηρέτηση.

Μόνο η νεότερη γραμμή «Ελισάβετ», η οποία εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, λειτούργησε κανονικά με λίγους μόνο σταθμούς της κλειστούς στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου μεταφέρει συνήθως έως και 5 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σε αυτόν πολλές απεργίες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Παρότι κάποιοι Λονδρέζοι έχουν επιλέξει την τηλεργασία, η πρακτική της οποίας έχει εξαπλωθεί ευρέως μετά την πανδημία του Covid-19, πολλοί έχουν επιστρέψει στη χρήση του ποδηλάτου, του αυτοκινήτου αλλά και του λεωφορείου, πολλά από τα οποία ήταν σήμερα υπερπλήρη.

Το συνδικάτο RMT, το οποίο κάλεσε σε απεργία, αντιτίθεται κυρίως στην κατάργηση 600 θέσεων εργασίας σε σταθμούς του μετρό και σε ένα σχέδιο της TfL για τροποποίηση της χρηματοδότησης των συντάξεων των υπαλλήλων της, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου.

Έχοντας υποστεί πλήγμα από την πανδημία, η TfL κατέληξε στα τέλη Αυγούστου σε μια συμφωνία χρηματοδότησης με την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του δημόσιου φορέα.

«Αυτές οι επιθέσεις (αναφορικά με το καθεστώς των εργαζομένων) είναι βαθύτατα άδικες και εντελώς περιττές», δήλωσε το συνδικάτο, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει κάνει προτάσεις για την ματαίωση της απεργίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από την TfL.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του συνδικάτου Unite Σάρα Γκρέιαμ, η οποία επίσης έκανε έκκληση για απεργία, «η TfL επιτίθεται άσκοπα στις συντάξεις και τους μισθούς των μελών μας, κάτι που η Unite απλά δεν μπορεί να δεχτεί».

«Δεν έχουν γίνει προτάσεις για αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος ή των όρων», είπε από την πλευρά του ο Γκλιν Μπάρτον, στέλεχος της TfL, σε δήλωσή του την Τρίτη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.

Αυτή η απεργία πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κοινωνικά κινήματα με φόντο τον πληθωρισμό-ρεκόρ και την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Την Τετάρτη, οι νοσηλευτές ψήφισαν υπέρ μιας άνευ προηγουμένου εθνικής απεργίας για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς.

Πηγή: newsbeast.gr