Κέρδισε έδαφος σήμερα, Τρίτη (6/12) ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ο οποίος κατάφερε να μπλοκάρει την υπόθεση που αφορά την παρενόχληση πρώην ερωμένης του.

Ο 84χρονος πρώην μονάρχης είναι αντιμέτωπος με μια αγωγή από την Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν- Ζάιν, που υποστηρίζει πως ο Χουάν Κάρλος διηύθυνε μια εκστρατεία παρενόχλησης εις βάρος της από το 2012 η οποία συνεχίζεται. Ο Χουάν Κάρλος αρνείται εμφατικά τους ισχυρισμούς της Βιτγκενστάιν.

Οι δικηγόροι του Χουάν Κάρλος δήλωσαν στο Εφετείο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα πως οποιαδήποτε φερόμενη παρενόχληση πριν από την παραίτησή του από τον θρόνο το 2014 καλύπτεται από ασυλία.

Όμως οι δικηγόροι της Ζάιν-Βιτγκενστάιν λένε πως οι ενέργειες παρενόχλησης ήταν ιδιωτικές πράξεις που έγιναν στην υπηρεσία της «κρυφής ατζέντας» του πρώην μονάρχη.

Σήμερα η έφεσή του έγινε δεκτή, με τη δικαστή Ίνγκριντ Σίμλερ να λέει σε γραπτή απόφαση: «Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά πριν από την παραίτηση από τον θρόνο είναι απρόσβλητη από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων αυτής της χώρας».

Η δικαστής τόνισε δε πως οι καταγγελλόμενες πράξεις που διενεργήθηκαν, πριν από την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, από τον στρατηγό Σανθ Ρολντάν, τον τότε επικεφαλής της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών CNI, «μπορούσαν να αποδοθούν στο ισπανικό κράτος».

Χουάν Κάρλος

«Ήταν μόνο η θέση του (Χουάν Κάρλος) ως αρχηγού του κράτους που του επέτρεψε να εξωθήσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας να ενεργήσει με τον καταγγελλόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας τη CNI, όποια κι αν ήταν τα ιδιωτικά κίνητρά του, και όσο καταχρηστικά μπορεί να ήταν» επεσήμανε η Σίμλερ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δικηγόρος της Ζάιν-Βιτγκενστάιν Μάικλ Κιμ από το δικηγορικό γραφείο Kobre & Kim ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Η αξίωση της Κορίνας μπορεί τώρα να προχωρήσει προς δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο».

«Το συντριπτικό μέρος της αξίωσης της Κορίνας, από το 2014, παραμένει ανεπηρέαστο και θα πρέπει να προχωρήσει σε δίκη. Εγείρει πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς για παρενόχληση που συνεχίστηκε για μια μακρά περίοδο, που θα εξεταστούν λεπτομερώς όταν η δίκη λάβει χώρα» πρόσθεσε.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Χουάν Κάρλος δεν απάντησαν προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Ο Χουάν Κάρλος, που κάποτε απολάμβανε τον σεβασμό για τον ρόλο του στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2014 έπειτα από σειρά σκανδάλων περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης του με τη Ζάιν-Βιτγκενστάιν, και τώρα θεωρείται εμπόδιο για τον γιο του, βασιλιά Φελίπε.

Ισπανοί εισαγγελείς εγκατέλειψαν δύο έρευνες για απάτη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του πρώην βασιλιά τον Μάρτιο αφού δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας, έπειτα από παρόμοια κίνηση από Ελβετούς εισαγγελείς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: newsbeast.gr