Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει και να εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από τα βάρυ των ανατιμήσεων.

«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. «Από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά, θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη», υπογράμμισε. 

Σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε, όμως, πως «θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα»

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο, μέτρο που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, πως μια από τις προκλήσεις είναι και η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες καθώς και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τη συγκυρία αλλά και την ανεργία»

Πηγή: newsbeast.gr