Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της παρά το ασταθές περιβάλλον, μιλώντας μετά το τέλος του πρώτου Eurogroup για το 2023. Επεσήμανε, δε, τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν.

«Στο σημερινό πρώτο Eurogroup για τη νέα χρονιά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς. Μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τις συνοδεύουν», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει θετικές προοπτικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομική μεγέθυνσης, διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024».

«Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «και των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση – πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα – του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ».

«Τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σε αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Eργαζόμαστε ώστε να πετύχουμε ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Τζεντιλόνι: Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποφύγουν τη βαθιά ύφεση, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον πολύ καλό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος σημείωσε πως συνίσταται πλέον η στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων στήριξης.

Πηγή: newsbeast.gr