Διαφορετικά φαίνεται ότι θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρότι πέρασαν τα Χριστούγεννα για δύο χρόνια σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας της COVID-19, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων δεν σχεδιάζουν λαμπρούς εορτασμούς φέτος, όπως προκύπτει από την Accenture.

Σχεδόν 49% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα, 46% να φάνε λιγότερες φορές σε εστιατόριο και 35% σκοπεύουν να κάνουν περικοπές τόσο στις κοινωνικές συναθροίσεις όσο και στις οικογενειακές εκδηλώσεις. Από αυτούς που σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους αυτά τα Χριστούγεννα, το 45% σκοπεύει να αγοράσει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ με προσιτές τιμές.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 10%, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κοντά στο χειρότερο επίπεδό της στα χρονικά και τα νοικοκυριά υπό μεγάλη πίεση.

Κόβουν και από την… ενέργεια

Χθες, ο όμιλος σούπερ μάρκετ Asda ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί στρέφονται σε προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως οι φριτέζες αέρος και οι πολυμάγειρες, καθώς αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κρίση του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Όπως είπε η Asda, η οποία αντιπαρέβαλε τα στοιχεία της με το Κέντρο για την Έρευνα στην Οικονομία και στις Επιχειρήσεις, προκύπτει ότι οι οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τον Σεπτέμβριο κατά 162 ευρώ φτωχότερες σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο κυρίως εξαιτίας των ακριβότερων λογαριασμών κοινής ωφελείας, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι κατά 95,7% υψηλότερες και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 54%.

Παράλληλα, ο όμιλος Asda ανακοίνωσε χθες ότι η εικόνα του εισοδήματος των νοικοκυριών εξαρτάται κατά πολύ από τη διαχείριση της κυβέρνησης ως προς την ενεργειακή ακρίβεια αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε δηλώσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, το οποίο θα ίσχυε για δύο χρόνια, θα επανεξεταστεί από τον Απρίλιο του 2023.

Πηγή: newsbeast.gr