Με τα Χριστούγεννα να είναι πλέον μια ανάσα, κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιβληθεί lockdown παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά. Το σχέδιο με το οποίο θα κινηθούμε μέχρι τις γιορτές, με τους πολίτες να διασκεδάζουν σε κλειστούς χώρους, να συγκεντρώνονται σε σπίτια και με την κινητικότητα να είναι στα ύψη, είναι ένα σχέδιο που βασίζεται σε συστάσεις ακόμα και στους εμβολιασμένους, αλλά και πίεση στους ανεμβολίαστους.

Οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα αλλάξουν. Όλοι τους θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σπίτι, αφού απαγορεύεται η πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Αυτό που τονίζεται σε κάθε ευκαιρία και στους εμβολιασμένους, είναι πριν κάποιος αποφασίσει να παραβρεθεί σε κάποια εορταστική εκδήλωση, είτε αυτή είναι σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, είτε σε σπίτι να υποβάλλεται σε testing. Αυτή η κίνηση σύμφωνα με τους ειδικούς θα σώσει πολλούς από τη νόσηση αλλά και την μετάδοση του ιού στους γύρω τους.

Rapid test

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κομβική θα είναι η Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για τους πολίτες άνω των 60 που δεν έκλεισαν ακόμα την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους και έχει παρέλθει διάστημα 7 μηνών από την δεύτερη. Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν, από αύριο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών και έκαναν μόνο τις δύο δόσεις, παύουν να ισχύουν.

Τα μέτρα είχαν ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση οι πολίτες που σύμφωνα με τους επιστήμονες κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να νοήσουν ή και να νοσηλευθούν. Οι πολίτες αυτοί δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας σε γυμναστήρια και γήπεδα και πλέον θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Πιστοποιητικό νόσησης – Στην δημοσιότητα η ΚΥΑ

Την Δευτέρα επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου θα ισχύει το μέτρο σύμφωνα με το οποίο, το πιστοποιητικό νόσησης από κορονοϊό θα έχει πλέον τρίμηνη ισχύ και θα εκδίδεται μόνο μετά από μοριακό τεστ. Εάν το πιστοποιητικό νόσησης λήξει, τότε ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους και ότι περιορισμό αυτό συνεπάγεται.

Όπως αναφέρεται: «Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους Ιεράρχες

Την Δευτέρα επίσης ο πρωθυπουργός στις 12:30 θα περάσει το κατώφλι της Μονής Πετράκη συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προκειμένου να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετά από επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε η ιεραρχία. Ο πρώτος πρωθυπουργός που παρίσταται σε συνεδρίαση της ΔΙΣ θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από τους Μητροπολίτες να περιφρουρήσουν τα Χριστούγεννα και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν στους ελέγχους που θα γίνονται στους πιστούς κατά την είσοδό τους στους ιερούς ναούς σε όλη την χώρα. Οι έλεγχοι, κατά την περίοδο των εορτών θα εντατικοποιηθούν από την ΕΛ.ΑΣ αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά θα ζητηθεί και η συνδρομή εθελοντών για να είναι ασφαλείς οι πιστοί που θα θέλουν να παρακολουθήσουν τις θείες λειτουργίες.

Θα ζητηθεί επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και να αυξηθεί η πίεση στους ανεμβολίαστους ιερείς αλλά και μοναχούς που δεν είναι λίγοι.

Πηγή: newsbeast.gr