Επιμένει στη γραμμή της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης ο πρωθυπουργός καθώς έστειλε νέο μήνυμα από το Ισραήλ σημειώνοντας ότι το εμβόλιο αποτελεί τη μόνη ασφαλή απάντηση κατά της ενδεχόμενης μελλοντικής περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά ενόψει και των γιορτών να μείνει ανοιχτή, ενώ όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τα Χριστούγεννα είναι μια πάρα πολύ σημαντική περίοδος και θρησκευτικά και οικονομικά και κοινωνικά για τους πολίτες. Δεν θέλουμε η χώρα να κλείσει. Δεν είναι το lockdown στο σχεδιασμό μας».

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πάντως, η κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς τα ραντεβού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για πρώτη δόση αυξάνονται σημαντικά, με τους επιστήμονες στο εξωτερικό να στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι μεταδοτική αλλά εμφανίζει ήπια συμπτώματα, αντίστοιχα με ένα κοινό κρυολόγημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών τα ραντεβού πρώτης δόσης ξεπερνούν τις 70.000, ενώ αν συγκριθεί με το ίδιο διάστημα πριν από μία εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση, είχαν κλειστεί 24.000 ραντεβού.

Μετρό στο Σύνταγμα

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο παραμένει η Αττική, καθώς από τα 7.009 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ οι 2.156 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Η πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι ισχυρή με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός των ΜΕΘ, ενώ οι ειδικοί εξηγούν ότι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών (99) οφείλεται κατά βάση σε ανεμβολίαστους, λόγω και της μεγάλης πλέον διασποράς του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων.

Ποινικές κυρώσεις σε αντιεμβολιαστές γονείς

Νομοθετική ρύθμιση κατέθεσαν τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους. Έτσι, οι γονείς και οι κηδεμόνες που δεν μεριμνούν για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Την Παρασκευή «ανοίγουν» τα ραντεβού για τα παιδιά

Μεθαύριο 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά τους από 5 έως 11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε πρώτη φάση σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Εμβολιασμός παιδιών

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

«Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμόσουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς, όπως κάναμε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ αναλυτικές οδηγίες θα υπάρξουν από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: newsbeast.gr