Μια τεράστια διαρροή εγγράφων στήνει στον τοίχο την ελβετική τράπεζα Credit Suisseκαθώς στο πελατολόγιό της βρίσκονταν αυταρχικοί ηγέτες, έμποροι ναρκωτικών ακόμα και βασανιστές. Ένα πρόσωπο διέρρευσε στη Sueddeutsche Zeitung την πληροφορία για τους λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν από το 1940 ως το 2010. Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε την πληροφορία με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και με 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς περιλαμβανομένων των New York Times, της βρετανικής Guardian και της γαλλικής Le Monde.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι στους πελάτες της τράπεζας περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικοί που δωροδοκούνταν, επιχειρηματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Όπως αναφέρει ο Guardian στο πελατολόγιο υπάρχουν ένας διακινητής ανθρώπων καταδικασμένος στις Φιλιππίνες, ένας πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ που μπήκε φυλακή για δωροδοκία κι ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της Λιβανέζας pop star φίλης του.

«Γνωρίζουμε τα άρθρα. Εδώ και χρόνια οι εποπτικές δραστηριότητές μας επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματο», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της ελβετικής Αρχής Εποπτείας της Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA). Η Credit Suisse απέρριψε κάθε κατηγορία σε βάρος της.

«Ανακριβή τα δεδομένα»

Οι New York Times ανέφεραν πως τα δεδομένα που διέρρευσαν καλύπτουν περισσότερους από 18.000 λογαριασμούς που περιέχουν συνολικά πάνω από 100 δισεκ. δολάρια.

Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση έπειτα από μια σειρά σκανδάλων στη διαχείριση κινδύνων και ζημιά 1,6 δισεκατομμυρίου φράγκων Ελβετίας το 2021, μείωσαν τις αρχικές απώλειες και η διαπραγμάτευσή τους γινόταν το πρωί σε οριακά χαμηλότερες τιμές.

«Για την Credit Suisse, ακόμη κι αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, τίθενται ζητήματα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της στη διαχείριση πλούτου», σύμφωνα με αναλυτές της RBC τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε η Credit Suisse σε δήλωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ως απάντηση στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η τράπεζα υποστήριξε πως τα δεδομένα που μελετήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είναι «αποσπασματικά, ανακριβή ή έχουν ληφθεί εκτός κάθε περιεχομένου».

«Το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, από τους οποίους πάνω από 60% πριν από το 2015», διαβεβαιώνει η Credit Suisse, η οποία διευκρινίζει εξάλλου ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της κοινοπραξίας, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.

Μάλιστα η Le Monde προσθέτει ότι μέσα ενημέρωσης στους κόλπους του OCCRP, εμφανιζόμενα ως «εύποροι πελάτες που αναζητούν διακριτικότητα», είδαν να τους προτείνονται εργαλεία που επιτρέπουν να ανοίξει κανείς λογαριασμό ανωνύμως, ακόμη και να δημιουργήσει εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και καταπιστεύματα – ένας τρόπος αντικατάστασης των ανώνυμων λογαριασμών, πρακτική που σταματά σταδιακά στην Ελβετία.

Πηγή: newsbeast.gr