Μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με στόχο τη νομιμοποίηση της γονεϊκότητας δύο ανδρών ξεπέρασε σήμερα, Δευτέρα, τις 50.000 υπογραφές, όσες είναι απαραίτητες στη Δανία, προκειμένου το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 Ιανουαρίου για συγκέντρωση υπογραφών, προτείνεται η θεσμοθέτηση γονεϊκότητας η οποία θα δίνει αυτόματα στο παιδί, από τη γέννησή του, και στους δύο πατέρες (σ.σ. εν προκειμένω στον βιολογικό πατέρα και στον σύντροφό του), έναν ορισμένο αριθμό δικαιωμάτων και νομικών υποχρεώσεων, ιδίως όσον αφορά την επιμέλεια και την κληρονομιά.

Με περισσότερες από 73.000 υπογραφές -μέχρι νωρίς σήμερα απόγευμα-η συλλογή υπογραφών συγκέντρωσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποστηρικτών σε χρόνο ρεκόρ, γράφει το AFP.

«Προς το παρόν, η γονεϊκότητα μπορεί να μοιραστεί μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας ή μεταξύ δύο γυναικών, αλλά όχι μεταξύ δύο ανδρών. Σαφώς, υπάρχει έλλειμμα δικαιοσύνης», εξήγησε στο ίδιο Μέσο ο Σορέν Κρίστενσεν Τζουλίουσεν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το κείμενο αυτό.

Με τον σύζυγό του υποδέχτηκαν τον Τσάρλι, που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα, στα τέλη Νοεμβρίου, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο σύζυγός του είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, αλλά ο Τζουλίουσεν δεν έχει κανένα γονικό δικαίωμα, γεγονός που δεν του επιτρέπει να πάει το παιδί στον γιατρό ή να το εγγράψει στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Σκοπεύει να το υιοθετήσει, μετά από δυόμισι χρόνια, όπως επιτρέπει σήμερα η νομοθεσία της Δανίας.

Gay ζευγάρι

«Μας αρέσει να είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων»

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια αλλαγή. Στη Δανία, μας αρέσει να είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων», πρόσθεσε ο 40χρονος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε γονική άδεια ως «κοινωνικός γονέας».

Το 1989, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε την ένωση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου.

Πηγή: newsbeast.gr