Λιγότερες βλάβες και συντομότερη αποκατάστασή τους, περιορισμός των ρευματοκλοπών, δυναμική τιμολόγηση με χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος, ταχύτερη αλλαγή προμηθευτή, τηλεμέτρηση της κατανάλωσης, εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως είναι ορισμένα από τα οφέλη που προκύπτουν για τους καταναλωτές και την αγορά ενέργειας από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο πενταετές πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2025.

Το πενταετές πρόγραμμα καταρτίστηκε, ενώ ξεκινά σε μικρό χρονικό διάστημα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, με πρόβλεψη για ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, προαναγγέλλοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεγάλο.

Το πρόγραμμα που τέθηκε χθες σε διαβούλευση περιλαμβάνει σειρά επενδύσεων, με σημαντικότερη αυτήν της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έργο που έχει προταθεί για δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) σε διάστημα 6 ετών, δηλαδή ως το 2026.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν:

Για τους καταναλωτές:

  • Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους, μέσω home device ή web application και μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (Net metering κλπ) είτε μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Για τους προμηθευτές:

  • Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας.
  • Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή

Για τον ΔΕΔΔΗΕ:

  • Βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου
  • Μείωση κόστους λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.
  • Ευκολότερος εντοπισμός σφαλμάτων δικτύου/ ρευματοκλοπών
  • Πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα ενέργειας.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος SAP με την ονομασία «Ηρακλής» για το οποίο η σύμβαση υπεγράφη πρόσφατα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022. Με το νέο σύστημα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στο εξής με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα αιτήματα των πελατών του (καταναλωτές και πάροχοι) μέσα από την ψηφιοποίηση των εγγράφων. Το έργο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης (portal πελατών) εξυπηρέτησης για όλα τα αιτήματα των χρηστών του δικτύου, χωρίς να απαιτείται καμία μετάβαση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Πηγή: newsbeast.gr