Καθ’ όλα νόμιμη φέρεται να χαρακτήρισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο νυν διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες προέτρεψε, αν θέλει ο πολιτικός αρχηγός, να πάει στον εισαγγελέα και να ενημερωθεί για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση του τηλεφώνου του, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δημόσια. Η διαδικασία τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί».

Ο διοικητής φέρεται πάντως ότι απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης επικαλούμενος τη ρήτρα εχεμύθειας ωστόσο πρόσθεσε πως η νομιμότητα τηρήθηκε και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Κατά τον ίδιο, στην ΕΥΠ λειτουργεί αυτοματοποιημένος μηχανισμός καταστροφής των ψηφιακών αρχείων αν και τόνισε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει ζητήσει την διακοπή καταστροφής των αρχείων.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκαθάρισε ότι η Υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το κακόβουλο λογισμικό Predator και τόνισε ότι υπάρχει τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας (ο εισαγγελέας, η ΑΔΑΕ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής). Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το αν θα μπορούσε να άρει το απόρρητο ο πρωθυπουργός, ο κ. Δεμίρης, δήλωσε τέλος ότι «αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Πηγή: newsbeast.gr