Μια όχι και τόσο καθαρή Καθαρά Δευτέρα ήταν η χθεσινή, αφού η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνόησε τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συγκέντρωση των σωματιδίων σκόνης διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων (pm10) στη Μεθώνη Λακωνίας στη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, λίγο πριν το μεσημέρι, έφτασε στα 345,5 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τιμές μεγαλύτερες των 50 μg/m3 συνδέονται με κακή ποιότητα αέρα, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση ημερήσια τιμή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/m3 περισσότερες από 35 φορές μέσα στο έτος.

Η διακύμανση της συγκέντρωσης των pm10 στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα της Μεθώνης Λακωνίας

Αυξημένες θα παραμείνουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και σήμερα, Τρίτη (28/2). Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο αλλά και στα βόρεια τμήματα Ηπείρου και Ιονίου.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα έχουν ως αποτέλεσμα τις λασποβροχές σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές.

Ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Τρίτη 28/2

Πηγή: newsbeast.gr