Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίτσε Λεζέρι, φιλοξενήθηκε σήμερα (01/12) στη συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συζήτησε με ευρωβουλευτές τη φερόμενη εμπλοκή προσωπικού της Frontex σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Λεζέρι διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής LIBE ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε κάποιο από τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του στο επιχειρησιακό περιβάλλον, λέγοντας πως στις αρχές Μαρτίου έλαβαν χώρα δύο ταχείες διασυνοριακές παρεμβάσεις στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στις 12 Μαρτίου ακολούθησε θαλάσσια επιχείρηση. Όλα τα κράτη-μέλη καθώς και τα θεσμικά όργανα ήταν υπέρ των παρεμβάσεων.

Σκοπός ήταν να ενισχυθεί η κοινή επιχείρηση με περισσότερο προσωπικό και τεχνικά μέσα. Οι παρεμβάσεις διήρκεσαν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ συμμετείχαν και τα 27 κράτη-μέλη. Η Frontex είχε την ευκαιρία να βοηθήσει με τον δικό της εξοπλισμό, και συγκεκριμένα με δικό της αεροπλάνο για την εποπτεία των συνόρων.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και τα δημοσιεύματα της 23ης Οκτωβρίου, ο κ. Λεζέρι δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν βρέθηκαν στοιχεία από τις υποβληθείσες εκθέσεις ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση εμπλοκή του προσωπικού της Frontex στις επαναπροωθήσεις. Ούτε για την επιχείρηση «Ποσειδών», ούτε γι’ αυτό το είδος ταχείας επέμβασης στα σύνορα της Ε.Ε.».

Και πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σκάφη που συμμετείχαν είχαν εμπλακεί σε κινήσεις επαναπροώθησης. Στις 28 και 29 Απριλίου (ημερομηνίες κατά τις οποίες η Frontex φέρεται να συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις) δεν υπήρξαν καν πτήσεις της Frontex».

Πηγή: newsbeast.gr