Την ελπίδα ότι, με την πύκνωση των επαφών Ελλάδος και Ιαπωνίας, το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στη συνεργασία των δύο χωρών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω του μηνύματος που έστειλε προς την πρεσβεία της Ιαπωνίας με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας.

«Έχετε κάθε λόγο να νιώθετε υπερήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίζει η πατρίδα σας διεθνώς και τις προοπτικές της για το μέλλον» είπε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στην Ελλάδα είναι εμφανής ο θαυμασμός για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον σεβασμό που οι Ιάπωνες επιδεικνύουν προς τις παραδόσεις τους» συμπλήρωσε.

«Αν και γεωγραφικά απομακρυσμένοι, οι λαοί μας ομονοούν στην αγάπη τους για τη θάλασσα και στη ναυτοσύνη τους, στο εμπορικό τους δαιμόνιο και στην ενασχόλησή τους με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Και βέβαια, όσο οι σχέσεις μας ενισχύονται, η ελληνο-ιαπωνική φιλία θα διευρύνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα εγκαίνια του «Ιαπωνικού Κήπου», τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στο Παγκράτι, στην Αθήνα που αποτελεί, πλέον, ένα κόσμημα για την πόλη.

«Φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», επεσήμανε. «Στην ανάμνηση των θλιβερών εκείνων γεγονότων, μας έρχεται στη μνήμη η αυτοθυσία του άγνωστου ακόμη στην ιστορία πλοιάρχου και πληρώματος του ιαπωνικού πλοίου “Tokei Maru”. Eν μέσω ανείπωτου πόνου και άμεσου κινδύνου, το “Tokei Maru” διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες της Σμύρνης από βέβαιο θάνατο. Η ανιδιοτελής αυτή πράξη πρέπει να αναδειχθεί φέτος. Να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία της μακραίωνης φιλίας μεταξύ των λαών μας».

«Σας εύχομαι θερμά συγχαρητήρια για την Εθνική σας Εορτή και ελπίζω ότι, με την πύκνωση των επαφών μας, το 2022 θα αποτελέσει ένα σημαντικό έτος στη συνεργασία Ελλάδος και Ιαπωνίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: newsbeast.gr