Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες σε όλο τον κόσμο, με στόχο να αμυνθεί απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία «αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο επετειακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διεθνή Δικαιοταξία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις» και τόνισε πως με βάση τις αρχές αυτές, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες, οχυρώνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τον Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές και πρακτικές. «Αυτό ισχύει και έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας αντιθέτως, με την προσήλωσή της σε αυτές τις αρχές καθίσταται αξιόπιστος διεθνής και περιφερειακός εταίρος» υπογράμμισε.

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δύο «ιδιαίτερα επωφελείς για τα εθνικά της συμφέροντα συμφωνίες», όπως είπε, που σύναψε τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία και την πρόσφατα τεθείσα σε ισχύ Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA). Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ότι αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό αποτύπωμά της Ελλάδας σε μια κρίσιμη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια συγκυρία.

Αντανακλώντας τη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεθνής έννομη τάξη και οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε έχουν πλέον τεθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση, ιδίως σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής, καθώς και προκλητικών και παράνομων ενεργειών άλλων δρώντων.

Πηγή: newsbeast.gr