«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και το 2022, και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προκλήσεις» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως τονίζει, τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, καθώς υπογράφηκαν δύο εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ακόμη, εντάθηκαν οι επαφές με εταίρους στην Ευρώπη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και ανοίχτηκαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Θυμίζει δε ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχε συχνές επαφές με τη συντριπτική πλειοψηφία των δεκαπέντε Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών, ήτοι: της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας.

Επιπρόσθετα, «η Ελλάδα ενίσχυσε τις σχέσεις της με το σύνολο των γειτόνων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε επαφές κατά τις οποίες επανέλαβα τις θέσεις της χώρας μας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ατενίζοντας το 2022, διακρίνονται ήδη οι βασικές προσδοκίες μας και οι μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Προσδοκία τόσο δική μου όσο και του συνόλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να οικοδομήσουμε πάνω στις ήδη στενότατες σχέσεις μας με τους παραδοσιακούς συμμάχους, χτίζοντας πάνω στα θεμέλια των πρόσφατων συμφωνιών, καθώς και του Μνημονίου με έναν άλλο σημαντικότατο σύμμαχο, τη Μεγάλη Βρετανία».

«Δεν είμαστε πλέον παρατηρητής των εξελίξεων»

Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα οφείλει να καλλιεργήσει περαιτέρω την ισχυρή θέση στην ευρύτερη περιφέρειά της, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή. «Δεν είμαστε πλέον παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτές. Είμαστε παράγοντας που συνδιαμορφώνει το περιβάλλον μας και υπολογίσιμη δύναμη που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η φωνή της Ελλάδας πλέον ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη από ισχυρά κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας. Για να διατηρήσουμε τη θέση μας πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις διπλωματικές μας σχέσεις και στις συμμαχίες μας. Και πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τα ανοίγματά μας στον κόσμο, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Επισημαίνει δε πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τις επαφές με την Υποσαχάρια Αφρική και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη Νιγηρία και την Αγκόλα, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου. «Επίσης, υπογραμμίζει, πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς με χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, όπως με την Ινδία και την Αυστραλία, δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές με εμάς, όπως τον πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να αφήσουμε στο περιθώριο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις οποίες μας συνδέουν πολλά. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, καλούμαστε να χειριστούμε προκλήσεις, υπάρχουσες και νέες. Δεν είμαι αισιόδοξος, με βάση τη σημερινά δεδομένα, για βελτίωση στη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, αν και πραγματικά θα ευχόμουν να διαψευστώ. Ανεξάρτητα από το πόσο θα επηρεαστεί η εξωτερική της πολιτική από τα γνωστά ζητήματα που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Να αντιμετωπίζουμε με σθένος τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Και να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας στους εταίρους και συμμάχους μας».

Δένδιας ΟΑΣΕ

Αναφερόμενος στην εθνικιστική άνοδο των δυτικών Βαλκανίων που απειλεί πλέον την ίδια την υπόσταση των κρατών της περιοχής, αναφέρει πως «την οπισθοδρόμηση και στον αναθεωρητισμό, πρέπει να προτάξουμε μια ρεαλιστική ευρωπαϊκή προοπτική, με τη γνωστή πάντα αιρεσιμότητα. Η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Επιθυμούμε να χτίσουμε δεσμούς με τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα με επαφές, όσο οι Πράσινοι ήταν στην αντιπολίτευση. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτό δεν προεξοφλεί κάτι, καθώς τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Παράλληλα, στη Γαλλία, η οποία θα έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αναπόφευκτα η προσοχή θα είναι στραμμένη κατά σημαντικό μέρος στο εσωτερικό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν θα έχουν βρει το βηματισμό τους πριν από το πέρασμα ορισμένων μηνών. Αν μπορεί κανείς να κάνει μια πρόβλεψη για το επόμενο έτος, είναι ότι δυστυχώς η πανδημία, για αρκετούς μήνες από σήμερα τουλάχιστον, θα επηρεάζει τις ζωές όλου του πλανήτη, αλλά με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί τρόποι επιστημονικής αντιμετώπισής της».

Πηγή: newsbeast.gr