Στην Αλβανία βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας για επαφές με την πολιτική ηγεσία και πλούσια ατζέντα για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία, η οποία θα αγοράσει drones Bayraktar, στη συνάντηση που είχε με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάσκα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή καθώς πρόκειται για δυνάμεις που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τη συνεργασία αλλά να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή».

Η αναφορά του κ. Δένδια, έρχεται μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου, στη Δερβιτσάνη, τη Λιβαδειά και τη Χιμάρα – ειδικά στην τελευταία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε ότι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με την Αλβανίδα ομόλογό του για «επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που συνάψαμε πριν από δύο χρόνια ώστε να καταλήξουμε οι δύο πλευρές σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενώ κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Πηγή: newsbeast.gr