Η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας μίλησε στην Deutsche Welle και προειδοποίησε την Ευρώπη για τον φετινό χειμώνα, τονίζοντας ότι με βάση πληροφορίες που διαθέτει, η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις, ώστε να προκαλέσει «μπλακ άουτ» σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με την dw.com η Κλαούντια Τάνερ ανέφερε πως οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από εμπειρογνώμονες των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με την ίδια το ορθό ερώτημα δεν είναι «εάν θα γίνουν μπλακάουτ, αλλά πότε θα γίνουν».

«Για τον Πούτιν οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ στα δίκτυα τροφοδοσίας αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτά είναι μόνο θεωρίες. Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Αυστρία και την ΕΕ για μπλακάουτ» αναφέρει η Τάνερ χαρακτηριστικά.

Πώς προετοιμάζεται η Αυστρία

Η Τάνερ περιγράφει αναλυτικά στην Welt το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης και του στρατού για την πιθανότητα διακοπών ρεύματος εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων σημειώνοντας ότι η προετοιμασία έχει μάλιστα ξεκινήσει από το 2020.

«Η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες πολιτικής προστασίας και ο στρατός διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, συχνά με τη συμμετοχή δήμων και σχολείων. Διανέμουμε επίσης σε δημόσιους χώρους φυλλάδια με τίτλο “Μπλακάουτ – και μετά;” παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος καθώς και πώς να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν εγκαίρως βασικά είδη» εξηγεί η Κλαούντια Τάνερ παρατηρώντας: «Γνωρίζατε ότι την τέταρτη ημέρα ενός μπλακάουτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα μπορούσε πλέον να φροντίσει τον εαυτό του;»

Ηλεκτροδότηση

Ενδιαφέρον έχει όμως και η προετοιμασία ειδικότερα των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την Τάνερ, στόχος είναι να επενδυθούν έως το 2025 περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των 100 «αυτοδύναμων στρατώνων», οι οποίοι θα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, 12 αυστριακά στρατόπεδα προετοιμάζονται ήδη ως «νησίδες ασφαλείας», προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σε περίπτωση κρίσης εκπροσώπους των αρχών ασφαλείας καθώς και εθελοντές.

Πηγή: newsbeast.gr