Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Γαλλίας στο Ιράν εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε διαμαρτυρία κατά της «επιμονής» του Παρισιού να υποστηρίζει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φλοράν Αϊνταλό εκλήθη χθες Δευτέρα στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του διατυπωθεί «διαμαρτυρία για την επιμονή των γαλλικών αρχών να υποστηρίζουν τη δημοσίευση σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ιρανική διπλωματία καταδικάζει «την απαράδεκτη συμπεριφορά των γαλλικών αρχών, οι οποίες έπληξαν τα αισθήματα εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην Ευρώπη και στον κόσμο» και υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε προσβολή και οποιαδήποτε έλλειψη σεβασμού προς τον Προφήτη του Ισλάμ και τις αξίες του Ισλάμ καταδικάζονται απερίφραστα».

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από την δολοφονία στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί από έναν Ρώσο τσετσενικής καταγωγής, φανατικό ισλαμιστή.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία «δεν θα εγκαταλείψει τα σκίτσα», τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από την γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και ότι ο καθηγητής «δολοφονήθηκε επειδή ενσάρκωνε τη Δημοκρατία».

Πολλές ιρανικές εφημερίδες επέκριναν τον Μακρόν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan ζήτησε «την απέλαση» του πρεσβευτή της Γαλλίας από το Ιράν, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν «το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει σε απάντηση στην θρασύτητα του Μακρόν».

Η εφημερίδα Javan κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του Μακρόν, στην οποία χαμογελάει, με τον τίτλο «Το Κακό».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χθες ότι το μόνο που κάνουν τα σχόλια του Μακρόν είναι να τροφοδοτούν «τον εξτρεμισμό» και ότι το να προσβάλλει όλους τους μουσουλμάνους «για τα αποτρόπαια εγκλήματα των εξτρεμιστών» είναι μια «καιροσκοπική κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης».

Πηγή: newsbeast.gr