Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για «εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η Ρωσία θα απαγορεύει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Επίσης, το διάταγμα αναφέρει πως θα απαγορεύονται οι συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και ότι θα επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει δέκα ημέρες προκειμένου να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιριών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις καθώς και να ορίσει «επιπλέον κριτήρια» για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Επισημαίνεται πως οι δηλώσεις αυτές του Κρεμλίνου ακολουθούν εκείνων από τις Βρυξέλλες, όπου συζητείται ένα 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr