Διευκρινίσεις για το νέο προσοντολόγιο των ηθοποιών, μετά τις αντιδράσεις και τους φόβους που προκάλεσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, περί υποβάθμισης των διπλωμάτων των αποφοίτων Ανώτερων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει, το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθαρίζει ότι για τυχόν καλλιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) (π.χ. ΤΕ Θεάτρου που δεν υπάρχει στο νέο προσοντολόγιο) δεν επέρχεται ουδεμία δυσμενής μεταβολή (π.χ. υποβιβασμού εκπαιδευτικής κατηγορίας). Επίσης, καλλιτέχνες ΤΕ κατηγορίας κλάδων που υπάρχουν στο νέο προσοντολόγιο (π.χ. ΤΕ Κινηματογραφικών Σπουδών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση το νέο π.δ. (π.χ. πτυχίο ΤΕΙ) επίσης δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου προσοντολογίου και αντιστοιχίζονται κανονικά στον νέο κλάδο ΤΕ Κινηματογράφου.

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη στάση» στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τονίζει, «το άρθρο 79 του νόμου 4481/2017 που ο ίδιος επικαλείται, όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά το επέτεινε, καθώς αναγνώρισε διακριτό καθεστώς μόνο στους σπουδαστές δραματικών σχολών που έλαβαν δίπλωμα έως τις 10 Ιουνίου του 2003, παγιώνοντας έτσι μία ανισότητα μεταξύ των καλλιτεχνών που παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Τέλος, σημειώνει ότι το νέο Π.Δ. δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους ηθοποιούς

Ηθοποιός σε σκηνή θεάτρου

Την αντίδραση πολλών ηθοποιών έχει προκαλέσει η έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι πλέον θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήτοι ισοδύναμοι με απόφοιτους λυκείου.

Τα social media έχουν γεμίσει από τις αναρτήσεις ηθοποιών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τους φόβους και την αντίθεσή τους στο ΦΕΚ.

Εντωμεταξύ, σε κάποιο υπουργείο πριν λίγες μέρες:- Μπαμπά, θέλω να πάω σε δραματική σχολή.- Αποκλείεται. Πρώτα έχεις…

Posted by Panagiotis Kapodistrias on Friday, December 23, 2022

«Στοχευμένη απαξίωση-ταφόπλακα του πολιτισμού» Θα αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και θα αγωνιστούμε μέχρι να…

Posted by Niki Sereti on Friday, December 23, 2022

Ενωμενοι θα πετύχουμε αυτό που χρόνια απαιτούμε! Λύση του προβλήματος της θεατρικής παιδείας και κατοχύρωση του επαγγέλματος μας! Τέρμα στο εμπατε σκύλοι αλέστε!

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Thursday, December 22, 2022

Εχοντας τελειωσει παραλληλα σπουδες στη δραματικη σχολη και ταυτοχρονα σε σχολη της φιλοσοφικης , δηλωνω υπευθυνα πως οι…

Posted by Eleni Rantou on Friday, December 23, 2022

#ΔΣ#ΣΕΗΤο ΔΣ του ΣΕΗ, που σήμερα, 23/12/2022 πραγματοποιήθηκε στην υπό κατάληψη “Ανωτέρα” Σχολή Δραματικής Τέχνης του…

Posted by Dimitris Kitsos on Friday, December 23, 2022

Πάλι καλά που εξισώσαν οι άριστοι τους ηθοποιούς με αποφοίτους λυκείου.Θα μπορούσαν να μας εξισώσουν με αποφοίτους δημοτικού.Αλλά ας μην τους δίνω ιδέες….

Posted by Panagiotis Kapodistrias on Thursday, December 22, 2022

Δεν είναι χτύπημα στον πολιτισμό.Ο πολιτισμός θα παράγεται ανεξαρτήτως διαβάθμισης. Είναι χτύπημα σε κοινωνικές…

Posted by Spiros Michalopoulos on Friday, December 23, 2022

Εγώ αυτή την σχολή τελείωσα!Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό που θέλετε να περάσετε εκκρεμούσε από το 2012.Ουδεμία…

Posted by Katerina Marangou on Friday, December 23, 2022

Για εμάς που αναζητούμε ηθοποιούς να βοηθήσουν στο όραμα μας, το όποιο πτυχίο η απολυτήριο Λυκείου δεν έπαιξε ρόλο….

Posted by Spiros Michalopoulos on Friday, December 23, 2022

Πηγή: newsbeast.gr