Μεγάλη είναι η αγωνία για το 4χρονο κοριτσάκι που νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίο υπό την φροντίδα του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, ενός γιατρού που έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στη «διάσωση» παιδιών που δίνουν μεγάλη μάχη για τη ζωή τους, έχοντας καταφέρει ο ίδιος μεγάλες νίκες σε αυτό τη δύσκολη δουλειά.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Δεν έχει covid, αλλά για εμάς δεν έχει καμία σημασία» λέει στο Newsbeast ο κος Ηλιάδης, επικεφαλής στη ΜΕΘ της Παιδιατρικής κλινικής στο Ρίο. Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Γνωρίζαμε από νωρίς ότι φέτος θα υπήρχαν πολλές ιώσεις και λοιμώξεις. Υπάρχουν πολλά προβλήματα φέτος στα παιδιά».

Σημειώνεται ότι το παιδί εισήχθη την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Πύργου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, κρίθηκε απαραίτητο να διακομισθεί διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Πάτρας. Η εγκεφαλίτιδα με την οποία διαγνώστηκε είναι λοιμώδης νόσος της εγκεφαλικής ουσίας και προκαλείται είτε από ιούς είτε από βακτήρια. Ο τύπος της εγκεφαλίτιδας εξαρτάται από τον οργανισμό που προκαλεί τη λοίμωξη.

Όπως συνεχίζει να μας λέει ο ίδιος: «Είναι πολύ δύσκολο το περιστατικό και η κατάσταση του μικρού ασθενή είναι πολύ βαριά. Έχει και εγκεφαλίτιδα και περικαρδίτιδα το παιδάκι. Δίνουμε μεγάλη μάχη».

Σημειώνεται πως όπως μας έλεγε χθες και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο Γαβριήλ Δημητρίου, το κοριτσάκι είχε συσσώρευση περικαρδιακού υγρού.

«Έχουμε βάλει στοίχημα να την δώσουμε πίσω στους γονείς της»

Συνεχίζοντας να μας εξηγεί τι συμβαίνει με αυτό το περιστατικό, ο κος Ηλιάδης μας λέει: «Χθες το βράδυ έγινε μια σκέψη να μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργκικό κέντρο για να γίνει αυτό που λέμε “εξωτερική καρδιά”, τοποθέτηση ενός μηχανήματος δηλαδή που υποστηρίζει την κυκλοφορία της καρδιάς. Φαίνεται όμως πως η δική μας τιτάνια προσπάθεια απέδωσε καρπούς και την κρατήσαμε εδώ. Πολεμάμε να τη σώσουμε στη δική μας ΜΕΘ αλλά είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με το Ωνάσειο».

Παιδί στο νοσοκομείο

Ο κος Ηλιάδης έχει διαχειριστεί φέτος εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά στη ΜΕΘ της παιδιατρικής του Ρίο, από τον 6χρονο Φώτη που χτυπήθηκε σε αγώνα κάρτ στην Πάτρα μέχρι τον 9χρονο Μάριο που νόσησε σοβαρά από κορονοϊό στις αρχές της χρονιάς αλλά και πολλά ακόμα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια του σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση όλα.

 Ο κ. Ηλιάδης κατάγεται από την Αμμόχωστο της Κύπρου, από όπου έφυγε στα 8 του χρόνια ως πρόσφυγας. Το 2015, στην αρχή του μεγάλου προσφυγικού κύματος που δέχθηκε η Ελλάδα, βρέθηκε στη Συκαμιά της Λέσβου, να φροντίζει προσφυγόπουλα.

Για την 4χρονη που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ και αφού μας έχει πει πως όλο το προσωπικό της μονάδας ξενύχτησε στο πλάι της, ο ίδιος σημειώνει αυτό που μας λέει κάθε φορά, όταν βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη μάχη στη μονάδα του: «Το έχουμε βάλει στοίχημα να σώσουμε το παιδί  και να το δώσουμε πίσω στους γονείς του».

Πηγή: newsbeast.gr