Το 2023, το 25,5% των ατόμων που είναι 16 ετών και άνω στην ΕΕ διαβιούν σε κατοικίες όπου η ενεργειακή απόδοση έχει βελτιωθεί κατά την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έρχονται αντιμέτωπες με λιγότερες βελτιώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόλις το 17,8% των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας καταφέρνουν να κατοικούν σε πιο ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες.
Στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Λιθουανία κατατάσσονται ψηλά όσον αφορά τις βελτιώσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ η Κύπρος (5,0%), η Μάλτα (6,7%) και η Ιταλία (6,9%) καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, συνιστάται η αναβάθμιση της θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους, τις στέγες και τα δάπεδα. Επιπλέον, η αντικατάσταση των μονού υαλοπινάκων με διπλά ή τριπλά τζάμια, καθώς και η εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με την ισπανική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρισμού Iberdrola, οι τρεις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας είναι τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα πλυντήρια ρούχων.
Επιπλέον, η συμφωνία που επιτρέπει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της στο τέλος του έτους. Παρά τη δυσκολία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι η Ένωση μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη ρωσική προμήθεια. Ορισμένα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.
Πηγή: tanea.gr