Άμεσα, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στους πολίτες το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία περιέχονται οι επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η ΠΝΠ που δόθηκε στη δημοσιότητα, το βράδυ της Τρίτης και περιέχει δυο άρθρα.

Το πρώτο άρθρο, ορίζει τη διαδικασία διορισμού Διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό, ο διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων και διορίζεται και παύεται ελεύθερα από την κυβέρνηση. Όμως, καθιερώνεται για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη λειτουργία της ΕΥΠ με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και φίλτρα πολύ σημαντικό θεωρείται το δεύτερο άρθρο το οποίο επαναφέρει δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ. Να θυμίσουμε ότι αυτό είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Προβλέπει μάλιστα ότι για τη διενέργεια νόμιμων επισυνδέσεων θα πρέπει να έχουν υπογράψει και οι δυο. Με απλά λόγια, τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα εγκρίνονται, εντός εικοσιτετραώρου, και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Δείτε εδώ όλη την ΠΝΠ

Πηγή: newsbeast.gr