Αυξάνεται η ανησυχία αναφορικά με τα κρούσματα κορονοϊού και τους νεκρούς στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 753 δωρεάν rapid τεστ στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τους ελέγχους αυτούς, βρέθηκαν 11 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν σε Έλληνες (7 άνδρες και 4 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στη δημιουργία δομών για νοσηλεία ήπιων περιστατικών με Covid-19 στα περιφερειακά νοσοκομεία, προσανατολίζεται η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της, Ιωάννη Καρβέλη.

Όπως τόνισε κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει έγγραφα σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του, δηλαδή της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας να ετοιμαστούν για νοσηλεία ήπιων περιστατικών τουλάχιστον.

Στα Ιωάννινα, ο χώρος του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» που προορίζεται για νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτώματα, είναι το πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών, και αυτό ήταν το θέμα σύσκεψης με την διοίκηση του νοσοκομείου.

Στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων νοσηλεύονται 26 ασθενείς, με τους 10 από αυτούς να προέρχονται από το γηροκομείων των «Ζωσιμάδων». Άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, από τους 10 ηλικιωμένους με Covid-19 του γηροκομείου, οι έξι δεν χρήζουν νοσηλείας, αλλά νοσηλεύονται βάσει πρωτοκόλλου.

Με τον διοικητή Καρβέλη, συναντήθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε εκτενώς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για τη μέχρι τώρα συνδρομή της περιφέρειας στα νοσοκομεία της Ηπείρου, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση των δομών τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών ασθενών.

Λήψη μέτρων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Κρούσματα Covid-19 σε φοιτητές

«Εξ αποστάσεως διδασκαλία», αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ερχόμενη εβδομάδα. Το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα προχώρησε στην λήψη μέτρων, καθώς τις τελευταίες 8 ημέρες διαπιστώθηκαν 6 κρούσματα σε φοιτητές και φοιτήτριες.

Ειδικότερα η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου αναφέρει:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου 2020, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 του ιδρύματος και συνεκτιμώντας τις συνθήκες διάδοσης της επιδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων, αποφάσισε να ζητήσει από όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος των Πανεπιστημιουπόλεων Α και Β (Ιωάννινα) να πραγματοποιήσουν με εξ αποστάσεως διαδικασία το εκπαιδευτικό έργο που διεξάγεται με φυσική παρουσία των φοιτητών για την επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.

Η εκπαίδευση με φυσική παρουσία σε εργαστήρια και κλινικές μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε περιπτώσεις φοιτητών του τελευταίου έτους σπουδών ή εφόσον η αναπλήρωση των εργαστηρίων, δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Συνιστάται δε στους φοιτητές που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων, να φορούν συστηματικά τις μάσκες, να αποφεύγουν χώρους μεγάλου συγχρωτισμού και να ακολουθούν όλες τις υγειονομικές οδηγίες.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανεκτιμηθούν οι συνθήκες της επιδημίας και θα εκδοθεί νέα απόφαση-ανακοίνωση».

Έκκληση του δημάρχου για τήρηση των μέτρων

Παράλληλα, έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας απηύθυνε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ. Σημείωσε πως, παρόλα τα περιοριστικά μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός ενώ εγείρει μεγάλη ανησυχία το γηροκομείο.

«Η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Είμαστε στην ύστατη ώρα. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ εξήρε το έργο που γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όλο το προσωπικό, τονίζοντας την ανάγκη να μην εξαντληθούν οι δυνατότητές του στις κρίσιμες μέρες που περνάει ο νομός.

Πηγή: newsbeast.gr