Με δυναμικότητα ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει τις εντατικές δράσεις καθαρισμού σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Στόχος αυτή τη φορά ήταν η πλατεία Λαρίσης και το πάρκο Δεξαμενής όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι και καθαρίστηκαν στο σύνολο 700 τ.μ.

Μία νέα, πιο όμορφη όψη απέκτησαν η πλατεία Λαρίσης (απέναντι από τον Σταθμό) και το πάρκο Δεξαμενής στα Άνω Πετράλωνα, μετά την ολοκλήρωση δύο -μεγάλης κλίμακας- επιχειρήσεων αντι-γκράφιτι που πραγματοποιήθηκαν από τη διεύθυνση καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας να απομακρυνθούν από τους τοίχους της πόλης μουντζούρες, μπογιές και χρώματα σε σπρέι.

Ειδικότερα, στην πολυσύχναστη πλατεία Λαρίσης, καθαρίστηκαν συνολικά 460 τ.μ. επιφάνειας από πέτρα και μάρμαρο. Η διαδικασία της αφαίρεσης, με υψηλή πίεση νερού και ειδικό διαλυτικό υγρό (συνολικά 145 λίτρα) χρειάστηκε να επαναληφθεί αρκετές φορές, καθώς οι μπογιές και τα σπρέι από τα γκράφιτι κάλυπταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη επιφάνεια, δυσκολεύοντας το έργο της αποκατάστασης.

Παρολ’ αυτά, η επιχείρηση, που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα με τη συμμετοχή εννέα εργαζομένων του δήμου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η πλατεία έχει αποκτήσει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, την καθαρή όψη που αρμόζει σε έναν δημόσιο χώρο.

Αντίστοιχης κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο πάρκο Δεξαμενής, στη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων. Οι τοίχοι από πέτρα και μάρμαρο, περιμετρικά του πάρκου, παρέμεναν για πολλά χρόνια βανδαλισμένοι από χρώματα σε σπρέι, ειδικούς μαρκαδόρους και μπογιές. Σε συνδυασμό με τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν επιδράσει στα χρώματα, η επιχείρηση της αφαίρεσής τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο ολοκληρώθηκε αποτελεσματικά. Για τον καθαρισμό συνολικά 240 τ.μ. επιφάνειας, χρησιμοποιήθηκαν 173 λίτρα ειδικού διαλυτικού υγρού και χρειάστηκε να εργαστούν, επί 7 ημέρες, οχτώ εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας.

Μπακογιάννης: Συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο προς όφελος των Αθηναίων και των επισκεπτών

Κώστας Μπακογιάννης

«Είναι η πρώτη φορά που μία δημοτική αρχή δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα των μουτζουρωμένων και εγκαταλελειμμένων τοίχων της πόλης» επεσήμανε σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Εδώ και 2,5 χρόνια με συντονισμένες επιχειρήσεις, παρεμβαίνουμε εντατικά στο κέντρο και τις γειτονιές, αναμορφώνοντας σημεία που για πολλά χρόνια είχαν αφεθεί στο έλεος του παράνομου γκράφιτι. Με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο, προς όφελος των Αθηναίων και των επισκεπτών, δημιουργώντας μία πόλη περισσότερο ανθρώπινη, αξιοπρεπή και όμορφη, τόσο να ζεις όσο και να επισκέπτεσαι» συμπλήρωσε.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας δίνουν όλο τον χρόνο μία σκληρή “μάχη” με τις μουτζούρες, τις μπογιές και τα σπρέι, στους τοίχους της Αθήνας. Με αλλεπάλληλες δράσεις, έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε περισσότερα από 33.000 τ.μ. επιφάνειας βανδαλισμένων τοίχων, στο κέντρο και τις γειτονιές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ενθουσιασμό».

Οι επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι του δήμου Αθηναίων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε δεκάδες σημεία της πόλης, όπως στην Σταδίου, την Ακαδημίας, την Αθηνάς, τον πεζόδρομο της Ερμού, της Αποστόλου Παύλου, τον Λυκαβηττό, την Πλάκα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» κ.α. Μετά από κάθε εργασία, τοποθετείται ειδικό υλικό αντι-γκράφιτι και υδρόφοβης μπογιάς, προκειμένου να αποτρέπεται μελλοντικά η δημιουργία νέας ρύπανσης στα σημεία που έχουν ήδη καθαριστεί.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: newsbeast.gr