Αναβρασμός επικρατεί στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, γιατί μετά από εσωτερική έρευνα φέρεται να εντοπίστηκε ένας δημοσιογράφος της επιχείρησης να διατηρεί σχέσεις με ολιγάρχες από την Ρωσία και το Κατάρ.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αφορά τον δημοσιογράφο Ρασίντ Μ’Μπαρκί, ο οποίος απολύθηκε από την δουλειά του, μετά τις κατηγορίες που προέκυψαν εις βάρος του.

Σύμφωνα με έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Forbidden Stories, η υπόθεση αποτελεί ένα μικρό τμήμα μίας τεράστιας επιχείρησης παραπληροφόρησης που διευθύνεται από ισραηλινή εταιρεία που πωλεί τις υπηρεσίες της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έρευνας της ομάδας Forbidden Stories, που δημοσιεύθηκε σε 30 διεθνή μέσα ενημέρωσης (ανάμεσά τους η Le Monde και ο Guardian) στην εταιρεία συμμετέχουν πρώην μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η έρευνα της ομάδας Forbidden Stories αποκάλυψε την ισραηλινή μηχανή παραπληροφόρησης παγκόσμιας κλίμακας που αποκαλείται Team Jorge και πωλεί υπηρεσίες hacking και παραπληροφόρησης σε πολιτικούς οργανισμούς και εταιρείες που πραγματοποιούν εκστρατείες επηρεασμού. Διαθέτει λογισμικό που ονομάζεται Advanced Impact Media Solutions (AIMS) και επιτρέπει την διασπορά προϊόντων παραπληροφόρησης μέσω χιλιάδων πλαστών λογαριασμών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι ειδήσεις που ανήκαν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης της Team Jorge περιλαμβάνονταν στις νυκτερινές εκπομπές του Ρασίντ Μ’Μπαρκί στο BFMTV.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος παραδέχθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου στο Politico, που έκανε την αποκάλυψη της υπόθεσης, ότι χρησιμοποίησε «πληροφορίες που έφθαναν σε αυτόν από πληροφοριοδότες» και ότι δεν ακολούθησε τις συνηθισμένες συντακτικές πρακτικές.

Η εσωτερική έρευνα στο γαλλικό ενημερωτικό δίκτυο εντόπισε σειρά εκπομπών κατά την περίοδο 2021 και 2022 κατά τις οποίες ειδήσεις μεταδίδονταν χωρίς την τήρηση των διαδικασιών διασταύρωσης και εκτός της συντακτικής γραμμής, γράφει στο σημερινό εσωτερικό email ο γενικός διευθυντής του BFMTV Μαρκ-Ολιβιέ Φοζιέλ.

Πηγή: newsbeast.gr