Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς συντρέχουν δύο σημαντική λόγοι, ώστε να μην κλιμακώσει την κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο οποίο μίλησαν οι διπλωματικές πηγές, εκτιμούν ότι παρά τις πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί αυτό.

Πρώτον, διότι ο Τούρκος Υπουργός ‘Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Ν. Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: newsbeast.gr