«Η προστασία κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας. Με υπευθυνότητα και συνέπεια προχωράμε στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Όλες και όλοι μας έχουμε ευθύνη, ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά με οργάνωση και λογοδοσία», επεσήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χθες Τρίτη (15/2).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σκοπός της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν φορείς παιδικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ήταν η ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών, αλλά και προβληματισμών πάνω στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης και τις πολιτικές καταπολέμησής της.

Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου παιδικής προστασίας, η συμμόρφωση δημόσιων και ιδιωτικών δομών σε αυτό, οι νέες προδιαγραφές δομών και υπηρεσιών παιδικής προστασίας, αλλά και συζητήθηκαν όσα ζητήματα προκύπτουν, ώστε να επιτευχθεί στον μέγιστο βαθμό η πρόληψη και η προστασία έναντι της παιδικής κακοποίησης.

κακοποίηση κοριτσιού

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Δεν θα κουραστούμε να το λέμε, αλλά και να το πράττουμε. Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία. Ορίσαμε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δίκαιο με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση και θεσμοθετήσαμε πλαίσιο, ώστε να καταγράφονται κεντρικά και εύκολα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης και να μεταβιβάζονται άμεσα στις αρμόδιες αρχές. Αυτό που έχουμε καταφέρει με την εφαρμογή του νόμου είναι να αλλάξουμε την αντίληψη ολόκληρης της κοινωνίας. Σπάσαμε τη σιωπή και δημιουργήσαμε σχέσεις προστασίας και εμπιστοσύνης.

Είμαστε όλοι μαζί. Πολιτεία, πολίτες και αρμόδιοι φορείς, ώστε να παρακολουθούμε τον τρόπο εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, να καταγράφουμε τα όποια ζητήματα προκύπτουν και να ενισχύουμε διαρκώς τις κοινωνικές μας υπηρεσίες. Σκοπός μας όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας».

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης και εκπρόσωποι από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, τον Συνήγορο του Παιδιού, την UNICEF Greece, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, την Ένωση Μαζί για το Παιδί, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Κιβωτό του Κόσμου.

Πηγή: newsbeast.gr