Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 25χρονου στο παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη ζητεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Η υφυπουργός με την αναφορά της στρέφεται κατά παντός υπευθύνου σημειώνοντας σε δηλώσεις της ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από την Πολιτεία. «Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τον 25χρονο καθώς και για τυχόν περιστατικά και με άλλα παιδιά.» τόνισε υπογραμμίζοντας: «Η πολιτεία είναι εδώ. Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες δομές χωρίς λευκό ποινικό μητρώο».

Ο άτυχος νέος, οποίος φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη δομή έχοντας διαγνωστεί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», μετά από σύντομη νοσηλεία του.

Στην μηνυτήρια αναφορά της η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει πως ενημερώθηκε για το θάνατο του 25χρονου από τη πρόεδρο της συγκεκριμένης δομής η οποία «έχει ήδη κατατεθεί εκ μέρους της σχετική μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση των αιτιών του και την τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών».

«Στα χέρια του είχε ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του»

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει πως από την αναφορά της προέδρου της δομής προκύπτει «ότι έλαβε χώρα, την 28η.11.2021, περιστατικό βίας σε βάρος του εκλιπόντος φιλοξενουμένου από άλλον φιλοξενούμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζομένου σε σχέση με το περιστατικό αυτό». Στην αναφορά σημειώνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πόρισμα του ιατροδικαστή από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του 25χρονου. Ωστόσο, επικαλείται την επικοινωνία της με τον πατέρα του νεαρού, ο οποίος την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, κατά τη σχετική τυπική διαδικασία, να προβεί στην αναγνώριση της ταυτότητας του θανόντος, ότι στα χέρια του τελευταίου υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο».

Η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο «να διαλευκανθεί, με βάση όσα κατά τα ανωτέρω μου μετέφερε ο πατέρας του εκλιπόντος, εάν στην εν λόγω δομή συντελέστηκαν έτερες πράξεις κακοποίησής του ή και τυχόν άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες».

Πηγή: newsbeast.gr