Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να φτάσει τα εκατομμύρια καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

«Όταν μίλησα χθες το βράδυ με τον (αμερικανό) πρόεδρο Μπάιντεν επικεντρωθήκαμε στην ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, η οποία ξεκινάει τώρα. Η εισβολή του Πούτιν έχει ήδη αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα, ίσως εκατομμυρίων», είπε ο Τζόνσον από τη Βαρσοβία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρει μέχρι περίπου 263,6 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Έχω θέσει σε επιφυλακή 1.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στις γειτονικές χώρες περιλαμβανομένης της Πολωνίας», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ένας αξιόπιστος συνομιλητής, είπε ο Τζόνσον ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Αυτό που όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει είναι ότι το αποτέλεσμα είναι κάτι που θα πρέπει οι ίδιοι οι Ουκρανοί να θέλουν και να επιθυμούν -εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Αλλά θα πρέπει να πω ότι κοιτάζοντας τώρα τα πράγματα είναι δύσκολο να δω με ποιον τρόπο ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος συνομιλητής δεδομένου αυτού που έκανε», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έπειτα από ομιλία του στη Βαρσοβία.

Πηγή: newsbeast.gr