Ο Δήμος Πειραιά επεκτείνει τις στοχευμένες δράσεις στους τομείς Καθαριότητας και Περιβάλλοντος με την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε το δίκτυο τοποθέτησης των 133 ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων και στον Δήμο Πειραιά, τον Δήμο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Οι κάδοι συλλογής αποτσίγαρων έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του Δήμου, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συλλογή των απορριμμάτων και η αποτροπή απόρριψης τους στο δημόσιο χώρο, με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιείται από τα συνεργεία  καθαριότητας του Δήμου συλλογή των αποτσίγαρων από τους κάδους τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση. Από την επεξεργασία τους προκύπτουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα. Τα δε υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα που περιέχεται σε αυτά, οδηγούνται προς κομποστοποίηση και χρησιμοποιούνται στην ανθοκομία. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα επιχείρηση καθαρισμού στην παραλία Βοτσαλάκια από εθελοντές του ανθρωπιστικού οργανισμού Humanity Greece, ενώ διανεμήθηκε σε επιλεγμένα σημεία ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων καθώς και ατομικά αναμνηστικά επαναχρησιμοποιούμενα τσιγαροδοχεία από τον Οργανισμό Συλλογής και Ανακύκλωσης Αποτσίγαρων Cigaret Cycle

Στη δράση βρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Cigaret Cycle, κ. Γιώργος Σακελλαρίου και η Ιδρύτρια του Humanity Greece κα Γεωργία Παράσχου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επεσήμανε  μεταξύ άλλων:  «Ο Δήμος Πειραιά με το σύνθημα «Καθαρός Πειραιάς. Αλλάζουμε συνήθειες, αλλάζουμε την πόλη μας» καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες να μετέχουν στο μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στον Πειραιάώστε τα αποτσίγαρα να αποσύρονται και να μην ρυπαίνουν το περιβάλλονΟι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το τι σημαίνει ανακύκλωση στα αποτσίγαρα και πως αυτή υλοποιείται αλλά και την επικινδυνότητα που έχουν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Cigaret Cycle για τη συνεργασία και το Humanity Greece για την εθελοντική τους συμβολή. Στην καθαριότητα γίνονται σημαντικά βήματα, είμαστε ικανοποιημένοι και θεωρώ πως και οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι, ωστόσο δεν σταματάμε εδώ. Αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, είτε με το πρόγραμμα ανακύκλωσης Κάνθαρος, είτε με πολλές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Οτιδήποτε σύγχρονο και καινοτόμο που βοηθάει την ανακύκλωση  ή την καθαριότητα θέλουμε να το υιοθετούμε και να το εφαρμόζουμε  στον Δήμο μας». 

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας ανέφερε σε δήλωσή του

«Έχουμε ένα  μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων και είμαστε ο δήμος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή πανελλαδικά. Έχουμε τοποθετήσει 133 ειδικούς κάδους συλλογής αποτσίγαρων. Το αποτσίγαρο είναι  ένα απόβλητο που δεν είναι βιοδιασπώμενο, οπότε υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση. Με αυτούς τους κάδους δίνουμε τη δυνατότητα στους δημότες αντί να  πετάνε κάτω τα τσιγάρα τους, όπως συνήθως γίνεται, να τα απορρίπτουν μέσα στα ειδικά δοχεία. Τα αποτσίγαρα στο τέλος συλλέγονται από τον Δήμο  και προωθούνται για ανακύκλωση». 

Ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξία της ΑΜΚΕ Cigaret Cycle που κατασκευάζει τους κάδους ειδικών προδιαγραφών και υλοποιεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των υπολειμμάτων από τα τσιγάρα είναι η δράση #gopafree να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας μας απέναντι στο κάπνισμα και στην απόρριψη των αποτσίγαρων που αποτελούν επικίνδυνα απορρίμματα για το περιβάλλον, το υγρό στοιχείο και τον άνθρωπο».

Η  Ιδρύτρια του Humanity Greece, Γεωργία Παράσχου δήλωσε: «Η συμμετοχή μας στην δράση καθαρισμού αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων απαντά στον πυλώνα προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού μας. Είναι χαρά μας να συνεισφέρουμε με τους εθελοντές του Humanity Greece σε μια ακόμη πρωτοβουλία για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία, το Περιβάλλον».

Πηγή: newsbeast.gr